Esquerra Republicana ha exigit aquest dilluns una disculpa i una rectificació al president a l'exili i líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont. Després d'una reunió de la seva executiva, els republicans han emès un comunicat on consideren que Puigdemont, a través de la carta publicada aquest passat dissabte, culpa els republicans d'una hipotètica detenció. "Considerar que una hipotètica detenció del president Puigdemont seria culpa d’Esquerra Republicana és una ofensa", diuen els republicans, que han avisat que defensaran la decisió de la seva militància. 

ERC subratlla que Junts per Catalunya i l'entorn de Puigdemont consideren que la decisió presa per les bases d'Esquerra Republicana d'investir Salvador Illa els és "perjudicial per als seus interessos electorals". "Entenem que aquesta decisió pugui ser objecte de crítica política, però no es poden superar determinats límits", avisen els republicans, que recorden que sempre han defensat la lluita contra la "repressió política" de tot el moviment independentista. "Tenim tot el respecte a la decisió del president Puigdemont de tornar ara, com hem respectat les decisions de tots els represaliats, i tal com hem fet sempre, tindrà tot el nostre suport en la lluita contra les decisions polítiques dels òrgans judicials que l'únic que busquen és no aplicar una llei democràtica i plenament legítima com és la d'amnistia", diuen des d'Esquerra Republicana. 

Dard també a l'ANC

ERC opina que la carta de Puigdemont no permet construir "en positiu", sinó que "atia l'odi i la divisió" dins l'independentisme. "Per nosaltres és ofensiu i perillós, i per tant caldria una rectificació", insisteixen els republicans. Els republicans també han enviat un dard a l'Assemblea, a qui demanen, sense esmentar-la, respecte per la seva militància i al procés democràticament "impecable"

En una carta publicada per Puigdemont aquest passat dissabte, el líder de Junts va insistir en el seu retorn de l'exili en el marc de la investidura de Salvador Illa. Davant d'una possible detenció, Puigdemont insistia en la necessitat de mantenir la lluita per la independència i la seva determinació a defensar-la en qualsevol context, sense cap renúncia. En aquest text, Puigdemont enviava un dard a Esquerra Republicana, carregant contra les contracampanyes dels republicans. "Vist el que hem conegut amb l'escàndol de les campanyes de guerra bruta organitzades per ERC, tinc pocs dubtes de com es va alimentar aquella campanya de desprestigi, un patró que ara ens trobaríem amb més intensitat", advertia. 

Amb tot, les queixes dels republicans van relacionades amb el sentit d'aquesta frase: "La decisió de la militància d'ERC d'investir el candidat socialista, Salvador Illa, com a president de la Generalitat fa que la detenció sigui una possibilitat real d'aquí a molt pocs dies". Tot i això, segons ha pogut saber El Nacional.cat, el president a l'exili va demanar als dirigents de Junts per Catalunya evitar la tensió amb Esquerra Republicana en una reunió celebrada el passat dissabte. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!