"No hi entrem". És la doctrina imposada per la cúpula d'ERC en relació a la sacsejada profunda que ha aplicat Pedro Sánchez al seu gabinet. La decisió en si no ha sorprès a les files dels republicans, però sí l'abast. A la seu del carrer Calàbria llegeixen els canvis en clau interna del PSOE, a qui veuen amb la mirada posada les eleccions generals que s'han de celebrar d'aquí a dos anys. "No ens preocupa com s'organitzen. Ens preocupa el què, que aquest nou govern remodelat tingui proposta o no per Catalunya", ha declarat Marta Vilalta durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva d'ERC. Més enllà dels indults, esperen nous passos.
En tot cas, els d'Oriol Junqueras aprofiten per advertir a Moncloa que els moviments "no han d'afectar ni els terminis ni els timmings". En aquest sentit recorden que el compromís del president espanyol amb Pere Aragonès va ser reunir aquest juliol la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat i la taula de negociació sobre el conflicte polític la tercera setmana de setembre. El cert és que tots aquells membres que havien tingut relació amb la qüestió catalana, des de Calvo a Redondo, han estat rellevats. Fonts d'ERC apunten que el fet que Iceta canviï de cartera i deixi la d'Administracions Públiques, no té perquè implicar que no sigui a la taula de diàleg. Cultura i Esports, recorden, tindrà un rol destacat en el tema dels Jocs Olímpics d'Hivern que es volen impulsar per al 2030 als Pirineus.
A l'una amb Junts?
Passats els indults, el següent obstacle que hauran de superar les forces independentistes són els pressupostos generals de l'Estat. El pacte entre ERC i Junts és intentar adoptar una posició compartida, és a dir, el contrari del que va succeir amb els últims, quan ERC hi va votar a favor i Junts en contra. "És un dels deures pendents", ha reconegut Vilalta. "És un compromís, poder-nos coordinar al màxim en totes les institucions", ha apuntat. Ara bé, no ha descartat la possibilitat que acabin anant cadascú per la seva banda sense que això hagi d'afectar l'estabilitat del Govern. "Ja ha passat anteriorment i el govern ha seguit".
Per bé que no ha anticipat què acabaran votant, perquè encara no han vist el projecte, fonts del partit admeten que seria difícil que ERC s'acabi oposant frontalment als pressupostos de Sánchez. "És una negociació que volem fer", ha explicat la portaveu, perquè "s'hi discuteixen els interessos de Catalunya" i volen "ser útils per la gent". És precisament el mateix argument que van emprar els republicans quan van aprovar els darrers pressupostos del PSOE. En tot cas, des del partit avancen que per poder arribar a votar a favor dels nous comptes caldrà que el govern Sánchez es posi les piles amb les promeses pendents de complir de l'anterior acord pressupostari.