Quatre dies després de la celebració de les eleccions generals del 23 de juliol, que va guanyar Alberto Núñez Feijóo, ja es comença a engegar la maquinària per a les negociacions postelectorals. L'escenari que deixen aquests comicis és un Pedro Sánchez amb possibilitats de governar si arriba a acords amb BNG, EH Bildu, PNB, ERC i Junts, tots ells imprescindibles perquè la investidura del socialista tiri endavant, a banda de Sumar. De moment, l'os més complicat de rosegar semblen els juntaires, que exigeixen amnistia i referèndum, però això no vol dir que la resta de sís ja estiguin garantits.
Per tot plegat, Esquerra Republicana ja ha designat dos equips negociadors diferents, segons fonts del partit, un per al Congrés, que estarà format pels diputats Gabriel Rufián i Teresa Jordà i per la senadora lleidatana Sara Bailac, i un segon grup per a la negociació política encapçalada per la secretaria general a l'exili, Marta Rovira, la portaveu Marta Vilalta, Juli Fernández i Josep Maria Jové. A més, la portaveu de les negociacions serà l'exconsellera Jordà, número 2 de la candidatura per Barcelona. Aquest dimecres, en el ple del Parlament, Pere Aragonès i Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts, van apostar per fer un front independentista comú a Madrid, a l'hora de negociar amb Pedro Sánchez i el PSOE.
Proper pas, els grups parlamentaris
Un dels escenaris més immediats després de la celebració de les eleccions és la composició de la mesa del Congrés, que el PSOE vol tornar a presidir com ja ha fet en aquesta darrera legislatura amb Meritxell Batet al capdavant, i per això també necessita el suport dels independentistes catalans, a qui podria compensar amb l'opció de tenir un grup propi a la cambra baixa, amb tots els privilegis i recursos que això comporta per a les formacions polítiques.
Per altra banda, després de les dues derrotes electorals en només dos mesos, al maig amb les eleccions municipals i ara aquest juliol amb les generals, des d'ERC també reconeixen els mals resultats obtinguts, després que Rufián destaqués per la seva manca d'autocrítica en la nit electoral, traient pit de ser encara el partit independentista més votat, tot i la pèrdua d'unes 400.000 paperetes i de 6 diputats. En aquest sentit, fonts d'ERC expliquen que d'ençà de les municipals, el partit va començar un diàleg intern que s'ha d'allargar durant mesos, fins al desembre. L'objectiu és reflexionar sobre diferents temes, com la confiança dels electors i també quins canvis poden introduir en la formació perquè aquesta sigui més eficient.