Les bases d'ERC han aprovat aquest dissabte per àmplia majoria, amb un 93% dels suports –558 vots–, el nou full de ruta del partit, que aposta pel diàleg tot i no renunciar a cap via per a la independència. Només hi ha hagut 19 vots en blanc i 20 en contra. També s'ha aprovat –amb uns suports similars– una reforma dels estatuts que permetrà que Oriol Junqueras i Marta Rovira puguin allargar el seu mandat per la situació de repressió que pateixen, en un congrés clarament marcat per les negociacions amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez i on no hi ha hagut sorpreses.
La nova ponència política, una actualització de la ja aprovada en la conferència nacional de 2018, consolida els gir dels republicans situant el diàleg i la via negociada com a opció prioritària per arribar a la independència. Tot i que el text, un cop negociat i transaccionat amb la militància, deixa la porta oberta a altres escenaris "democràtics" i "pacífics", relega la via unilateral –sense mencionar-la– a l'última de les opcions.
El text aprovat també estableix nous objectius per tal d'enfortir-se com a formació. Entre ells, hi ha el d'ampliar la base de l'independentisme, a través d'una millor governabilitat i de més polítiques públiques en clau republicana. També aposta per avançar cap a majories "més àmplies", conquerir la "centralitat política" del país i entrar en un procés d'"acumulació de forces". Els republicans volen ara, després de la repressió provocada pels fets de l'octubre de 2017, preparar-se millor i "enfortir-se a tots els nivells" per encarar un nou embat amb l'Estat.
Rebutjades les esmenes vives
De les 475 esmenes que va presentar la militància al text inicial, 107 van ser retirades o rebutjades a les assemblees territorials i, les restants, van ser majoritàriament acceptades o transaccionades després d'una negociació entre executiva i militants. N'havien quedat només quatre de vives i totes elles han estat rebutjades pel plenari, de les quals dues tenien la voluntat de rebaixar la predisposició de diàleg amb l'Estat.
La ponència aprovada proposa tres escenaris per arribar al referèndum. El primer, de forma pactada i negociada amb l'Estat. En el segon, s'aposta per, a través de la mobilització, la desobediència civil, la generació de grans consensos i els avals internacional, aconseguir "forçar" a l'Estat a que no tingui "cap altra alternativa" que pactar un referèndum. Finalment, la tercera via aposta per no descartar "mai la via de tornar-ho a fer", tot i que el text deixa clar que la via ideal seria la primera i la que es veu com a més viable, la segona.
Després de la negociació entre direcció i militància de les últimes setmanes, el text transaccionat per la direcció sí que ha introduït un nou paràgraf per deixar més clar que no es renuncia a cap via per arribar a la independència. Concretament, assegura que "caldrà estar atents a possibles nous escenaris que ens permetin transitar cap a la independència per qualsevol camí democràtic i pacífic".
Les dues esmenes que s'han votat i rebutjat al congrés tenien com a objectiu rebaixar la voluntat de diàleg i de posar-hi una limitació temporal, tot i que en cap cas es parlava d'unilateralitat ni DUI. A prou feines han aconseguit superar el 20% dels suports en la votació al plenari.
Congrés en plena negociació per la investidura
L'Auditori del Fòrum ha acollit aquest dissabte el 28è congrés dels republicans, que ha arribat clarament marcat per la recent sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras i per les negociacions d'investidura de Pedro Sánchez, actualment congelades a l'espera d'un pronunciament dels socialistes i de l'Advocacia General de l'Estat sobre com aplicar el pronunciament de Luxemburg, i que s'espera per dilluns.
Davant aquest context, el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, ha aprofitat els discursos en obert per llançar un missatge al PSOE. El dirigent republicà ha qualificat de "magnífica oportunitat" que s'obri una nova "etapa" de diàleg i negociació, però ha avisat que per fer-ho és necessari que "la política desplaci la repressió".
Fonts republicanes asseguren que estan a l'espera d'un gest de l'advocacia de l'Estat amb el president del seu partit, Oriol Junqueras, respecte la sentència del TJUE que reconeix la seva immunitat com a eurodiputat, per descongelar les negociacions amb el PSOE. En aquest sentit, les mateixes fonts asseguren que, si es reprenguessin les negociacions i les converses amb els socialistes fossin positives, es podria arribar a parlar d'un procés d'investidura entre el 27 de desembre i el 4 de gener. És a dir, abans de Reis, tot i això, avisen que encara calen moviments.
Amb la sessió d'aquest dissabte es tanca un nou congrés del partit celebrat a dues voltes, després que el passat mes de setembre la militància ja escollís la nova direcció, revalidant Oriol Junqueras i Marta Rovira com a líders, però reforçant-la amb una direcció efectiva amb Pere Aragonès i Marta Vilalta.