L’han batejat expressament com la “via àmplia”, el Govern que Pere Aragonès va intentar fer amb Junts per Catalunya i els comuns però que no va sortir endavant. Però la nova realitat ha estat una altra: un executiu monocolor d’ERC, d’un sol partit amb fitxatges d’exdirigents d’altres espais polítics, com el PSC catalanista, l’òrbita de Podemos i els comuns o l’antiga Convergència. Ha estat un cap de setmana intens de feina al Palau de la Generalitat, amb l’objectiu de construir una composició el més transversal possible i que evités la imatge d’un nou tripartit.

🔴 Nou Govern de la Generalitat de Catalunya, última hora | DIRECTE

Però el nou Govern neix coix, sense cent dies de gràcia i amb grans reptes per davant, en plena crisi econòmica però també de l’independentisme. Els nous consellers prendran possessió aquest dimarts però, ara per ara, només compten amb 33 diputats al Parlament. Els pressupostos, que ara pilotarà la republicana Natàlia Mas, seran la primera prova de foc en un camp de mines. I la vigília de la presa de possessió ha estat una bona mostra d’aquesta fragilitat, que anirà més enllà dels comptes.

Els republicans continuen interpel·lant els seus exsocis de Junts per Catalunya a fer una “oposició responsable” i “no destructiva”. Justament s’aferren al fet que fins ara els pressupostos han estat treballats pel conseller Jaume Giró perquè n’acabin permetent l’aprovació. “Si han estat bons fins aquesta setmana, ho continuaran sent”, assegurava la portaveu republicana aquest dilluns al migdia. Però la formació encapçalada per Laura Borràs i Jordi Turull està en una altra pantalla: la de l’oposició. Tots dos han coincidit a assenyalar la manca de “legitimitat” del nou executiu i han instat el president Aragonès a sotmetre’s a una qüestió de confiança o convocar eleccions anticipades. No li posaran fàcil la governabilitat.

Els republicans també interpel·len els comuns, que ja van negociar i aprovar els pressupostos de la Generalitat actualment en vigor. Però els comuns tampoc no les tenen totes. Aquest diumenge, després d’una conversa telefònica amb el president Aragonès, Jéssica Albiach advertia que aquest nou Govern “neix mort”. Un missatge que ha reblat aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ni tan sols ha celebrat el nomenament de Gemma Ubasart, exsecretària general de Podem Catalunya. "No va de noms, sinó de polítiques”, ha assegurat Mena, que ha assenyalat el camí: una “majoria progressista” que inclogui el PSC.

I els republicans interpel·len la CUP, que tampoc no es donen per al·ludits. Fa temps que intenten despenjar-se de l’etiqueta de “socis prioritaris” que consideren que els penja el Govern. Els anticapitalistes se situen clarament a l’oposició i denuncien que, fins ara, el president Aragonès només s’ha dedicat a incomplir l’acord d’investidura que van signar després del 14-F. Sense anar més lluny, la setmana passada van portar a votació del Parlament una moció que reclamava, també, una qüestió de confiança al cap del Govern.

L’únic que s’hi posa bé ara per ara és el PSC de Salvador Illa, que també és l’únic partit exclòs per l’equació d’ERC. Els socialistes ofereixen acords puntuals, com ara els pressupostos, per garantir l'estabilitat. Però ja ho advertia dissabte, després de la rutpura, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, que rebutjava la mà estesa dels socialistes: “És evident que el PSC no està compromès amb la fi de la repressió, almenys en la mesura que continua avalant bona part de la repressió”. Un missatge que avui han reiterat des de Calàbria: “Reclamem que aquells que vulguin allargar la mà pels pressupostos també tinguin aquesta mà estesa per a resoldre el conflicte polític”.

Els pressupostos són el primer gran desafiament, però en vindran d'altres, com la taula de diàleg. En aquests moments s'albira una cursa d'obstacles. El principal repte serà convéncer un Parlament que, ara per ara, té en contra. Aconseguir l’estabilitat necessària per continuar i culminar la legislatura passarà necessàriament pel concurs de Junts o el PSC. Per això ja s’estan plantejant escenaris que semblaven inversemblants fa poc dies, com una pròrroga pressupostària. La fórmula d’un Govern monocolor permetrà als republicans més llibertat, assumir totes les responsabilitats, però també hi ha un terreny de joc molt embarrat. En aquest context prenen possessió, aquest dimarts a les nou del matí, els nous consellers del Govern, que es posaran a teballar immediatament, amb la primera reunió del nou Consell Executiu a les deu.