Des d'Esquerra Republicana s'haurien pagat fins a 50.000 euros, fraccionats en deu factures a l'empresa de màrqueting vinculada al partit Relevance, als joves que van enganxar els cartells vexatoris contra l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i el seu germà i candidat a l'alcaldia de Barcelona per ERC, Ernest Maragall, amb el missatge 'Fora l'alzheimer de Barcelona'. Així es desprèn de la investigació que de la Unitat Central d'Odi i Discriminació dels Mossos d'Esquadra, una documentació que ha avançat aquest dissabte La Vanguardia. Des del partit, però, neguen de manera taxativa qualsevol pagament per silenciar el cas dels cartells i alerten que tot plegat podria tractar-se d"'un intent de xantatge" que, asseguren a través d'un comunicat emès ad hoc, esperen "poder esclarir".

Els tres joves, Gerard F., Gerard O. i Pau J., veïns d'Igualada, havien estat identificats per part dels Mossos d'Esquadra en el marc de la investigació d'ofici per presumpte delicte d'odi. Se'ls havia vist per una càmera de seguretat i després van acudir a declarar davant la policia catalana. Segons la declaració de Pau J., Gerard F. els hauria ofert a ell i a l'altre jove uns 300 euros a cadascun per ajudar-lo a penjar els cartells, a demanda d'un "polític d'ERC", que quan va transcendir la identitat dels joves els hauria donat 3.000 euros més perquè estiguessin "tranquils i callats", apunta el citat diari. També hauria donat un telèfon mòbil d'alta gamma al jove intermediari, per comunicar-se.

Els tres joves van ser citats com a investigats, i davant del jutge, Gerard F. va declarar que l'acció se la va encarregar un conegut d'Igualada, sense més detalls, i temps després Pau J. va tornar a comparèixer voluntàriament davant dels Mossos per comunicar que l'encàrrec l'havia fet un "dirigent d'ERC". Sense que el jove intermediari donés cap nom, la policia va arribar a identificar que el mòbil se l'havia donat un tal Víctor L.G., també d'Igualada, segons apunta la investigació a la qual ha tingut accés La Vanguardia.

Factures falses

Llavors, el jutge va ordenar investigar els telèfons mòbils de Gerard F. i Víctor L. i es va obtenir tota la informació clau que confirma el contacte per fer l'encàrrec i els pagaments. Després que sortissin les seves fotos, els joves haurien demanat més diners per estar callats, mil euros per cadascun. Víctor L. hauria fet a Gerard F. donar-se d'alta com a autònom i facturar a l'empresa Relevance Marketing SL —vinculada a les campanyes d'Esquerra— deu factures falses, amb el seu detall d'IRPF i IVA ben calculat, per uns suposats serveis inexistents. En suma, 50.000 euros que els tres joves haurien cobrat, per comprar el seu silenci.

Els republicans ho neguen

Per la seva part, des d'ERC neguen els pagaments. "Arran de les informacions aparegudes aquest dissabte des d’Esquerra Republicana volem reiterar que en cap cas s’ha fet cap pagament per silenciar l’acció dels cartells ni l’elaboració de presumptes factures falses", afirmen els republicans a través d'un comunicat. El partit reitera que "totes les feines" que puguin encarregar per la seva tasca política es fan "pagant a proveïdors de forma transparent" i alerten que tot plegat podria tractar-se d"'un intent de xantatge" que, asseguren, esperen "poder esclarir". A més a més, els republicans afirmen que continuen investigant l'episodi dels cartells, sobre els quals el partit ha reiterat "la més absoluta condemna". En aquest sentit, esperen "tenir les conclusions com més aviat millor" i afirmen que volen esclarir el cas i les circumstàncies que l'envolten "de manera exemplar".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!