El "govern a l'ombra" o "govern alternatiu" del líder del PSC, Salvador Illa, no sembla preocupar ERC, que no ha dubtat a reclamar-li una oposició "constructiva i responsable". Així ho ha expressat aquest dilluns al matí la portaveu del partit independentista, Marta Vilalta, en roda de premsa: "Catalunya no necessita un govern alternatiu, ja en té un que està legitimat per les urnes i té l'aval del Parlament".

Vilalta entén que els socialistes vulguin "fer seguiment i fiscalització del Govern", però no comprèn "la sobreactuació que es va veure aquest diumenge per part dels socialistes".

Un president a l'ombra, 15 consellers alternatius, dos comissionats i una secretaria general. Aquesta és la composició del shadow cabinet o govern alternatiu que el PSC va anunciar aquest diumenge. Inspirat en la fórmula que va fer servir l'expresident Pasqual Maragall el 2000, Salvador Illa va assegurar que impulsa "l'altre" executiu per fiscalitzar l'acció del Govern de Pere Aragonès i aportar propostes polítiques. El govern alternatiu es trobarà els divendres cada 15 dies.

 

Els presos i exiliats

Durant la compareixença, Vilalta també s'ha referit a la resolució del Comitè d'Afers Legals del Consell d'Europa que demana a Espanya que alliberi els presos i retiri les euroordres. La dirigent d'ERC ha celebrat aquest informe del Comitè on es demana a Espanya que "indulti o alliberi" els presos polítics i que retiri les peticions d'extradició contra el president a l'exili Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica.

Redactada per un ponent que ha fet una investigació sobre el terreny, la resolució també reclama la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició per evitar "penes desproporcionades per transgressions no violentes" o per criminalitzar "l'organització d'un referèndum il·legal". El Comitè d'Afers Legals i Drets Humans del CoE va aprovar dijous passat el text que es debatrà a l'Assemblea Parlamentària a finals de juny.

La resolució també demana a les autoritats espanyoles que "s'abstinguin d'exigir als polítics catalans presos que reneguin de les seves profundes opinions polítiques a canvi d'un règim penitenciari més favorable o una possibilitat d'indult". "No obstant això, se'ls pot exigir que es comprometin a perseguir els seus objectius polítics sense recórrer a mitjans il·legals", matisa la resolució.

Finalment, Marta Vilalta ha carregat contra algunes de les interpretacions errònies que s'han fet de la carta que el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha enviat a l'Ara i a La Sexta​. En resposta a un periodista que li ha preguntat si Junqueras renunciava a la via unilateral, la portaveu ha explicat que "l'article evidencia i reitera el que fa temps que diem, que és el moment de parlar i obrir la carpeta de les solucions polítiques". De la mateixa manera, sobre els indults, Vilalta ha recordat que ERC sempre estarà a favor de "qualsevol mesura que pugui alleugerir el patiment dels presos i de les seves famílies", tot i que "els indults no són la solució ideal".

A la carta, el president d'ERC ha insistit que l’amnistia és la prioritat per acabar amb la persecució judicial però ha afegit que hi ha "gestos" que poden alleugerir el conflicte. D'aquesta manera, fa referència als indults que es planteja el govern de Pedro Sánchez. "Hi ha gestos que poden pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte ajuda a poder recórrer aquest camí", ha afegit.

 

Foto principal: La portaveu d'ERC, Marta Vilalta / ACN