Nova esquerda en les relacions entre ERC i Junts per Catalunya. Si fa uns dies va ser pels pactes postelectorals als ajuntaments, ara és arran d'una Iniciativa Legislativa Popular que impulsa l'entitat de la societat civil Unitat per la Independència. La ILP demana que s'aixequi la suspensió de la Declaració d'Independència del 10 d'octubre i que per tant, es faci efectiva la constitució de la República Catalana com a estat independent. L'abstenció d'ERC i els vots en contra de Cs i el PSC han estat clau per tombar aquesta iniciativa.
Fonts de l'entorn dels republicans argumenten raons tècniques. Concretament que votar a favor de la ILP suposaria incomplir la pròpia llei del Parlament, que estipula que les ILP, les iniciatives que sorgeixen de la ciutadania, han d'entrar dins l'àmbit de competències de l'Estatut. Per tant, segons aquest criteri, declarar la independència se surt clarament d'aquest marc. Des d'ERC aporten la llista de precedents, que es remunta al 2008 amb una proposta de Constitució Catalana i que té altres rèpliques en anys posteriors demanant el referèndum. Totes sense excepció es van anar tombant pel mateix argument que avui.
Els impulsors de la ILP sostenen que l'1-O va ser vinculant, que el Parlament i el Govern tenen l'obligació d'aplicar-ne els resultats i critiquen que no ho fessin l'octubre de 2017. Es tracta d'un desafiament en tota regla als partits independentistes, que es troben en plena revisió de l'estratègia que cal seguir. Complint el procediment habitual, la iniciativa va registrar-se al Parlament el 13 de juny. És en el següent pas on ha ensopegat amb el reglament. La Mesa havia de decidir aquest dimarts si admetia que se seguís amb el tràmit -que hauria implicat la recollida de 50.000 signatures-. JxCat i ERC hi tenen majoria, però han tornat a discrepar. El resultat: la ILP decau pels vots en contra de PSC i CS i l'abstenció d'ERC. Només JxCat hi ha votat a favor. El PP i la CUP no tenen representació a la Mesa.
Malgrat oposar-se a la ILP, els de Junqueras no hi han votat en contra sinó que s'han abstingut per no quedar arrenglerats amb Cs i els socialistes i evidenciar els matisos. No es tracta, òbviament, que ERC no estigui a favor de la independència i de que es pugui parlar de tot al Parlament, és que no comparteix el format a través del qual s'ha entrat aquesta proposta de DUI. De fet, fonts properes al president del Parlament deixen clar que si JxCat, un altre grup parlamentari o el Govern mateix presenten una proposició de llei amb el mateix contingut, aleshores sí que podrà ser admesa.
JxCat no ho veu de la mateixa manera, considera que de cap manera avalar la ILP vol dir anar en contra de la pròpia llei de la cambra que reconeixen que és ambigua i de la qual en fan una lectura més laxa. La premissa bàsica per la qual hi ha votat a favor és que al Parlament s'ha de poder debatre de qualsevol matèria, independentment de quin sigui el tema en qüestió. "Davant del dubte, la nostra resposta serà sempre a favor de la participació política, no exercirem la censura ni farem de mur de contenció dels ciutadans", ha afirmat el vicepresident Josep Costa. Ara bé, el seu vot favorable no vol dir que els de Puigdemont estiguin ara per tornar a declarar la independència, sinó que entenen que no es pot bloquejar la iniciativa ciutadana. De fet, JxCat ja avança que no recollirà el testimoni de la ILP tombada. És a dir, que no presentaran cap proposta en la mateixa línia des del seu grup parlamentari.