La Renda Bàsica Universal (RBU), que forma part de l'acord d'investidura entre la CUP i Esquerra Republicana, però que el Parlament va rebutjar amb una esmena del PSC el passat mes de març, continua sent un tema polèmic a la cambra catalana, ja que tant els seus defensors com els qui la censuren segueix ferms en les seves postures, tal com s'ha demostrat aquest dimarts. Després d'un debat monogràfic sobre les energies renovables, les dues mocions que s'han debatut giraven al voltant d'aquesta Renda Bàsica Universal i el seu pla pilot dissenyat pel Govern, però que el Parlament va rebutjar amb els vots dels socialistes, Junts, PP, Vox i Ciutadans. Per un costat, ERC ha volgut mostrar el seu compromís amb el que han definit com una proposta molt beneficiosa per a la ciutadania i que més que una despesa es tracta, segons la diputada Alba Camps, en una inversió pels beneficis que comporta, per exemple, en la salut mental de la població. En canvi, el PSC ha preguntat al Govern pel pla pilot d'aquesta mesura, que segons ha criticat està dotat en 80 milions d'euros que haurien d'anar destinats, a parer del socialista Raúl Moreno, a altres polítiques.A més, també ha posat el focus en la problemàtica de generar "falses esperances" a la població amb una "política pressupostàriament inaplicable": "Prou de fer volar coloms, adverteixen des del PSC.
Una política transformadora, segons ERC
Tot i que el Parlament votés a favor de l'esmena del PSC als pressupostos per aturar el pla pilot de la RBU, ni el Govern ni ERC han parat de defensar-la en els darrers mesos. De fet, han anat presentant el seu projecte en diferents països, com el Marroc, fet que va provocar una allau de crítiques a l'Executiu català. En aquest sentit, la diputada republicana Alba Camps ha recordat que si bé el PSC i Junts s'hi van oposar, sumant-se als partits de dretes, el seu electorat està a favor d'aquesta mesura, tot i que no és tant popular com entre els votants d'ERC, els comuns o la CUP. Per tot plegat, ha defensat que el seu partit no renunciï al pla pilot, assegurant que "la transformació són polítiques valentes que poden fer tremolar el poder vigent" i estenent la mà a la resta de partits per arribar a un acord en aquest sentit, "superant del partidisme i centrant-nos en el progrés social, donant demanda a una petició de la ciutadania".
Laura Vilagrà, consellera de Presidència, s'ha alineat amb la seva companya de partit, i també ha volgut subratllar altres beneficis que es contemplen d'una RBU, que passen per augmentar l'autonomia de les persones i també fer que les dones siguin menys vulnerables a les violències masclistes, a banda, segons ella, de guanyar en salut mental. "Tots en aquesta vida podem ser en algun moment vulnerables i la RBU és un sol econòmic que ens podria proporcionar seguretat", ha reflexionat Vilagrà, que ha defensat la prova pilot per comprovar si aquesta idea és viable i si té "efectes col·laterals no previstos".
Sense majoria parlamentària
El PSC, per la seva part, s'ha fixat més en els costos econòmics d'aquesta assignació. Si el pla pilot, que consisteix en 10.000 persones, suposaria una despesa de 80 milions en dos anys, aplicar-la a tota la ciutadania de Catalunya tindria un cost superior, segons els càlculs de Raül Moreno, a tot el pressupost de la Generalitat, 53.000 milions d'euros. "El pla pilot no compta amb una majoria parlamentària, tal com va quedar clar en els pressupostos com en el darrer debat. Tot i així, l'activitat continua", ha lamentat Moreno, que ha rebatut ERC recordant que si bé s'han fet proves en diversos països, la RBU no s'ha acabat aplicant mai en cap pels seus baixos efectes en el mercat laboral i el seu cost elevat. Per tot plegat, ha demanat al Govern i a la consellera Vilagrà que deixin de generar expectatives que no es traduiran a la realitat.