L'acord in extremis de l'independentisme al Parlament per presentar resolucions sobre l'amnistia i l'autodeterminació endureix la negociació per la investidura de Pedro Sánchez. Els republicans i els juntaires han pactat una proposta de resolució transaccional que, més enllà de l'amnistia, eleva el preu que haurà de pagar el PSOE si vol retenir la Moncloa: "El Parlament es pronuncia a favor que les forces polítiques catalanes amb representació a les Corts espanyoles no donin suport a una investidura d'un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum". Dit d'una altra manera, si el govern espanyol no accepta avançar cap a permetre l'exercici del dret a l'autodeterminació, Pedro Sánchez es quedarà sense investidura.
Els tres partits independentistes havien presentat el dimecres propostes de resolució separades, també, sobre l'autodeterminació. Els principals esculls tenien a veure amb el lligam que ha de tenir amb l'amnistia, el paper de l'1-O o com ha de condicionar una eventual investidura del líder del PSOE. L'acord que han signat Esquerra i Junts per Catalunya estipula que la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat "passa per la via política i democràtica, i es referma en la defensa de l'exercici del dret a l'autodeterminació". "El mandat que va sortir del referèndum de l'1-O podrà ser substituït per un nou referèndum acordat amb l'Estat", afegeixen, tot indicant que s'insta el Govern a "fer totes les accions oportunes per fer-ho realitat". La CUP no s'hi ha sumat perquè, segons ha explicat el diputat Xavier Pellicer en una atenció als mitjans de comunicació, no veuen bé que s'accepti com a "única estratègia" que el referèndum sigui pactat amb l'Estat per aconseguir el dret a l'autodeterminació.
La intrahistòria de les negociacions
Després de presentar propostes per separat dimecres, aquest dijous al matí tot semblava apuntar que, aquesta vegada, l'entesa entre els partits independentistes seria més complicada. Alhora, però, tant a Esquerra com a Junts eren conscients que hi havia molt en joc amb l'actual context polític, i buscaven un acord de mínims per intentar evitar la imatge d'un Parlament incapaç d'aprovar per majoria alguna de les propostes sobre amnistia i autodeterminació. El termini per presentar una transaccional acabava a les cinc de la tarda i des de primera hora del matí fins aleshores les reunions entre les direccions dels grups parlamentaris independentistes s'han intensificat per explorar com arribar a un acord. S'ha arribat al punt d'haver de sol·licitar una pròrroga del període per entrar a registre les transaccionals, que s'ha ampliat fins a les 17.30 h a petició d'ERC i de Junts.
Els tres sostenen que l'amnistia és una condició necessària, però no suficient, i és en aquest punt on Esquerra i els juntaires han pactat condicionar la investidura de Pedro Sánchez a "comprometre's a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum". Quan el president a l'exili, Carles Puigdemont, va traçar els quatre eixos per possibilitar un "acord històric", va situar els tractats i acords internacionals com a únics límits en matèria d'autodeterminació. De fet, així ho delimitava inicialment Junts en la seva proposta de resolució del dimecres, recordant que l'article 96 de la Constitució espanyola fa al·lusió a aquests tractats que podrien possibilitar el referèndum. Tot i aquesta exigència al govern espanyol, ambdós partits no consideren que això dificulti més la negociació perquè sostenen que ja havien exposat les condicions per a l'acord.