Consensuar. És la paraula que utilitzen els dos partits del Govern, Esquerra Republicana i Junts, per tal d'explicar com donaran veu a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès a l'hora de dir la seva sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern. El Govern ja ha rebutjat en diverses ocasions que la consulta popular es realitzi més enllà de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran, mentre que formacions com la CUP i els comuns han insistit reiteradament en la necessitat d'ampliar els límits territorials de la consulta.
Ara, les dues formacions independentistes del Govern han decidit apostar per aquesta via. En una moció presentada dijous al ple del Parlament per En Comú Podem i treballada juntament amb ERC, Junts i la CUP, un dels punts insta l'executiu català a "consensuar amb les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès la seva incorporació a l'àmbit territorial del procés participatiu i de la consulta popular". El text ha quedat aprovat en la seva votació.
Però els partits del Govern han rebaixat el significat d'aquest "consensuar", afirmant que la intenció no és incorporar les tres comarques a la consulta, encara que el text de la moció pogués fer pensar que sí. Així ho ha evidenciat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, durant la seva intervenció en el ple. "Només farem els Jocs Olímpics si la gent de l'Aran i l'Alt Pirineu ho volen", ha començat. En aquesta línia, ha insistit repetidament que sigui aquesta la regió territorial que es posicioni sobre la candidatura. "El protagonista principal és l'Aran i l'Alt Pirineu, que ha de decidir de forma directa". "Que no es continuï sentint menystinguda, no contribuïm a diluir la seva veu", ha insistit. Tot i això, també s'ha referit a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès: "L'impacte va molt més enllà, i per això hem de garantir que el Prepirineu sigui escoltat".
Vilagrà reafirmava aquesta intenció
Similarment, només una estona abans, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat que el Govern interpreta que aquesta mateixa moció no implica ampliar la consulta dels Jocs d'Hivern, sinó que insta a "treballar" amb les tres comarques la seva implicació. Vilagrà ha afirmat que s'han de veure "quines opcions" hi ha perquè les tres comarques se sentin part participada i ha assegurat que el seu departament serà "molt intensiu" anant al territori. Tot i això, ha defensat que la consulta es restringeixi a l'Alt Pirineu i l'Aran. "Per un territori petit, que prenguin decisions ells, és rellevant. Sense Alt Pirineu i Aran no hi ha candidatura", ha insistit.
Per altra banda, el diputat de Junts Jordi Fàbrega també s'ha referit als Jocs d'Hivern, criticant que els comuns només parlin del Pirineu "amb l'excusa dels Jocs Olímpics". "S'ha parlat més dels Pirineus en els últims sis mesos que en els anteriors 30 anys", ha dit. Així, ha reconegut que és "difícil" viure en aquesta regió, però ha reivindicat els Jocs com una oportunitat per impulsar el territori. "Poden ser un accelerador dels projectes que necessitem. No ens robeu l'oportunitat d'accelerar els canvis que la gent dels Pirineus necessitem", ha conclòs.
Desavinença amb els comuns i la CUP
Sembla evident, però, que la intenció dels comuns i la CUP era anar més enllà. En un comunicat d'ahir, els liles celebraven que la moció acordada amb ERC i Junts, assegurant que havien aconseguit el compromís de tots dos partits "d'incorporar les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès a l'àmbit territorial del procés participatiu i la consulta popular". En el ple del Parlament d'avui, el diputat Marc Parés ha lamentat la "incongruència democràtica" que és que es vulgui "excloure unes comarques que es veuran impactades pels Jocs". "Els diem 'sí' a participar, però 'no' a votar", ha criticat. En la mateixa línia, la diputada de la CUP Dolors Sabater ha titllat de "trampa" voler deixar fora de la consulta les tres comarques, i ha reclamat que el Govern comparteixi "tota la informació" sobre la consulta i la candidatura.
Precisament, la moció també ha instat l'executiu català a "fer pública tota la documentació elaborada en el marc del projecte de candidatura de Jocs Olímpics d'Hivern fins al moment". A més, també reclama saber "qui ha fet cada encàrrec, el cost de cada document, la forma d'adjudicació, quines han estat les empreses adjudicatàries i tots els detalls actualment disponibles del projecte". Aquest punt del text ha estat aprovat per absoluta unanimitat, amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris.
Stop Jocs Olímpics també vol la informació
Fa unes setmanes, la Plataforma Stop Jocs Olímpics oferia una roda de premsa al Parlament en què també reclamava l'accés a aquesta informació. "No podem votar a cegues. Sembla que la Generalitat vol que les veïnes votin sense tenir la informació, sense concrecions, per, d'aquesta manera, tenir un xec en blanc i fer el que vulguin un cop tinguin l'aval", va lamentar el portaveu de la plataforma, Bernat Lavaquiol. La plataforma contra la celebració d'aquests jocs compta amb el suport de personalitats com Kilian Jornet, Quim Torra, Lluís Llach, Ruben Wagensberg o Anna Gabriel.