La notícia que el rei emèrit Joan Carles I ha pagat 4,2 milions d'euros a Hisenda per regularitzar - de nou - la seva situació ha fet saltar les alarmes. En quines circumstàncies ha acceptat l'Estat espanyol uns diners que, a més, no està clar d'on han sortit? Això és el que volen qüestionar els grups del Congrés d'Esquerra Republicana, EH-Bildu, JuntsxCat, la CUP, PdeCat i BNG, que han sol·licitat la compareixença de la ministra d'Hisenda María Jesús Montero, el cap de la Fiscalia anticorrupció Alejandro Luzón i el director de l'Agència Tributària, Jesús Gascón.
Segons els documents presentats aquest divendres, demanen que es retin comptes davant de comissió per explicar les "circumstàncies, condicions i termes s'ha produït la 'regularització' opaca de 4 milions d'euros, de dubtosa procedència, per part de Joan Carles de Borbó".
Els intents per "blanquejar" la monarquia
El diputat d'EH Bildu, Oskar Matute, ha denunciat en un vídeo que la darrera regularització de l'emèrit "es tracta d'un nou intent de blanqueig, no només de la institució monàrquica, sinó també dels seus fons". "Estem sent privats del dret fonamental a la informació, el dret a saber la veritat sobre quants diners té el rei emèrit i com els ha aconseguit", ha criticat Matute, que també ha contrastat la "facilitat de tracte amb Hisenda" que té Joan Carles I i que no té cap ciutadà "quan es retarda o comet alguna infracció".
També Mireia Vehí, diputada de la CUP al Congrés, ha compartit a les xarxes la indignació pel pagament del rei emèrit. "Així és com el PP va anomenar la darrera amnistia fiscal que va emparar més de 700 casos de blanquejament de diners! Que donin explicacions!", ha demanat en una piulada on ha compartit les sol·licituds presentades per les sis formacions.
El rei paga 4 milions d’€ a hisenda en una regularització extraodinària?
— Mireia Vehí (@Mireia_veca) February 26, 2021
Així és com el PP va anomenar a la darrera amnistia fiscal que va amparar més de 700 casos de blanquejament de diners!
Que donin explicacions!
👑💰👇🏻#CoronaCiao pic.twitter.com/5sUNiHYx2o
Per la seva banda, JxCat ha presentat una bateria de preguntes parlamentàries per saber per quina raó l'Agència Tributària no ha obert un expedient contra Joan Carles I; si el govern espanyol donarà ordres perquè se li obri un expedient; i si continuen pensant que no és necessari ni convenient que es creï una comissió d'investigació al Congrés per aclarir-ho, entre altres qüestions.