Gairebé tot l'independentisme al complet donarà avui un cop damunt la taula després de l'escàndol del CatalanGate. Tant ERC com Junts per Catalunya i la CUP han acordat avui votar en contra del decret anticrisi que se sotmet a votació al Congrés dels Diputats, segons confirmen fonts parlamentàries. D'aquesta manera, només els quatre diputats del PDeCAT s'alinearan amb el govern espanyol. El govern espanyol, que ha començat el ple sense els vots necessaris, aconseguirà salvar les mesures econòmiques gràcies als vots d'EH Bildu.

 

La realitat és que els pocs gestos del govern espanyol per a fer front a l'escàndol d'espionatge no han satisfet l'independentisme, que els han considerat del tot insuficients. Ahir mateix, el president Pere Aragonès demanava depurar responsabilitats, començant pel cap de la ministra Margarita Robles, després de justificar l'espionatge. I el portaveu dels republicans Gabriel Rufián va insistir que "tocar l'agenda legislativa és l'únic idioma que entén el PSOE".

L'últim dels independentistes a sumar-se al no ha estat ERC. En un comunicat fet públic posteriorment, el partit ha justificat justament que el govern "no s'hagi mogut per assumir responsabilitats després del cas d'espionatge il·legal que afecta a més de 60 persones del moviment independentista". Els republicans argumenten que és "un vot a la defensa de la ciutadania i la democràcia" però també un "primer avís al govern espanyol". El text reitera el que ahir ja va demanar el president Pere Aragonès: que la ministra de Defensa, Margarita Robles, "ha de dimitir".

En la seva intervenció davant del ple, la diputada republicana Montse Bassa ha recorregut al sarcasme: "Si volen conèixer què pensem o què votarem al decret preguntin al CNI o a la ministra Robles". Míriam Nogueras, de Junts, ha assegurat que "l'independentisme no pot regalar estabilitat a un govern que ens espia" i ha reclamat "que s'acabi ja el diàleg fictici amb aquesta gent que ni ens vol ni ens respecta". I el cupaire Albert Botran ha defensat que La Moncloa "no mereix el vot dels independentistes ni de cap grup que vulgui aclarir l'origen d'aquest atac als drets democràtics".

In extremis

La Moncloa no s'ha mogut més enllà de la comissió de secrets oficials, que es constitueix avui. En la seva intervenció davant del ple, el ministre Félix Bolaños s'ha limitat a advertir que votar en contra del decret és votar contra els ciutadans: "Qui de vostès vol pujar la gasolina als ciutadans? Algú vol que la factura de la llum demà sigui més cara? Que s'apugi el lloguer un 3%? Treure ajudes directes a transportistes o ramaders? Llavors és incomprensible votar que no a aquest reial decret llei".

El govern espanyol ha començat el ple sense els vots, i no ha estat fins que ha començat que ha trobat el salvavides. La portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha anunciat que no tombarien el decret: "L'aprovarem per la gent, no pel govern. Perquè el nostre compromís és amb la ciutadania, no amb aquest govern".

Les paraules de Robles

Els ponts amb l'independentisme, i en particular amb ERC, els va acabar de dinamitar ahir la ministra de Defensa, Margarita Robles, que en sessió de control va arribar a justificar l'espionatge polític sofert per l'independentisme català i basc: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics? Què ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Rússia? Què passa quan es hackegen webs com la del SEPE o mòbils de ministres? Vostès ara es presenten com a víctimes perquè els convé". Alguns integrants del Consell de Ministres admetien en privat que van posar-se les mans al cap després de contemplar l'escena. La imatge de Pilar Llop, visiblement incòmode al seu costat, va ser molt reveladora.