Els socis habituals de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats són escèptics amb les propostes que ha fet aquest dimecres el president del govern espanyol per impulsar una "regeneració democràtica" a Espanya. Els diversos anuncis del líder socialista han estat criticats per Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Gabriel Rufián, en la seva intervenció, ha titllat de “presa de pèl” que Sánchez s’hagi presentat a la cambra baixa amb diversos anuncis que estan estipulats en directives europees. Així, ha lamentat en diverses ocasions que el líder socialista hagi presumit de presidir “una democràcia plena” quan l’independentisme ha denunciat la repressió per part de l’Estat que han patit els catalans. “Com pot una democràcia plena necessitar un pla de regeneració democràtica?”, s’ha preguntat. “Deu ser perquè no és plena”, ha contestat el mateix líder de files republicanes a Madrid.

Justament després ha estat el torn de Miriam Nogueras. La líder de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats ha advertit Sánchez que les seves propostes poden quedar en “paper mullat” si no hi ha una “ruptura clara” amb el règim del 78. “Vostès són corresponsables del corc que ha podrit la democràcia per dins”, ha advertit la diputada catalana a la bancada socialista. Així, i de la mateixa manera que el líder d’ERC a la cambra baixa, ha criticat que el PSOE “fins fa quatre dies anava per Europa dient que Espanya és una democràcia modèlica”. “Avui saben que és mentida i que calen mesures”, ha assenyalat. A continuació, ha instat Sánchez a ordenar a la Fiscalia General de l’Estat una “querella contra els colpistes del Suprem”. “Tindran el coratge d’enfrontar-se als Tejero i els Armada del segle XXI?”, s’ha preguntat Nogueras, en referència a la negativa dels magistrats Manuel Marchena i Pablo Llarena a aplicar la llei d’amnistia.

Crítiques de Sumar i Podemos

Fins i tot Íñigo Errejón, portaveu del grup parlamentari de la formació pertanyent al govern de coalició, Sumar, ha criticat les propostes de Pedro Sánchez per insuficients. Li ha etzibat que cal anar més enllà perquè encara calen més "contrapoders". “Això només és el principi; hem obert el procés i queda molt camí per fer", ha afirmat  durant la seva intervenció, en la qual ha assegurat que "a Espanya no hi ha polarització, sinó dues vares de mesurar. “Una atemoreix els que lluiten i l'altra permet i envalenteix els feixistes", ha opinat. "Necessitem democratitzar l'Estat perquè plantar cara als feixistes de Vox no et porti a la presó", "perquè si les idees molesten, l'Estat no t'espiïn" i que "s'acabi la vergonya que hi hagi una llei per a ells i una per a nosaltres".

Paral·lelament, la líder de Podemos, Ione Belarra, ha acusat el president espanyol de portar al Congrés "mesures trampa", i ha afirmat que l'acord entre el PSOE i el PP per al Poder Judicial deixa "ferida de mort la legislatura progressista". "Trenqui amb el PP i pacti els avenços amb la majoria democràtica", ha afirmat.

 

Escepticisme de Bildu i PNB

Per altra banda, Mertxe Aizpurua de Bildu ha demanat al president del govern espanyol que no "perdi l'oportunitat" per impulsar la democratització dels pilars que sostenen el règim del 78. “Cal començar una nova fase, perquè els problemes s'acumulen", ha afirmat, després d'advertir el líder socialista que necessita el suport de tots els socis per aprovar aquestes mesures.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha recordat que la situació a la justícia i la resposta que han rebut els processos català i basc posen al descobert la "mancança de cultura democràtica" a l'Estat. Esteban ha afirmat que cal "revisar l'ús espuri" de la Justícia per interessos electorals. En tot cas, ha advertit Sánchez que cal afrontar les reformes amb "cura" i "filant prim".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!