A dos dies d'una nova sessió d'investidura, tot i els contactes mantinguts aquest cap de setmana, ERC i Junts segueixen sense desencallar un acord per a la nova legislatura. Tot apunta que el candidat republicà a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, s'encamina a una altra votació fallida aquest dimarts, tret que hi hagi sorpreses d'última hora. 

Així ho han explicat a Efe diverses fonts d'ambdues formacions coneixedores de les negociacions, després que divendres fracassés el primer intent d'investir Aragonès.

Aragonès, lluny de la majoria absoluta

En aquesta primera votació, Aragonès va recollir els 42 vots d'ERC i la CUP, però no els dels 32 diputats de Junts, que es van abstenir, la qual cosa va impedir al candidat a president assolir la majoria absoluta.

Dimarts tindrà una segona oportunitat, amb una nova votació en què en tindrà prou amb la majoria simple per ser investit, encara que a efectes pràctics no canvia res, perquè segueix necessitant el vot a favor dels de Puigdemont.

Les negociacions, "massa lentes"

Ja en la sessió de divendres, el president del grup de Junts, Albert Batet, va convidar Aragonès a renunciar a aquesta segona votació per tal de disposar de més dies per negociar a fons un acord —hi ha dos mesos de marge, fins al 26 de maig, per intentar la investidura, abans que siguin convocades automàticament eleccions si ningú aconsegueix els suports necessaris—, però el candidat d'ERC ha insistit a aprofitar el cap de setmana per intensificar els contactes.

Segons les fonts consultades, efectivament hi ha hagut contactes i intercanvi de propostes, però no han servit per desencallar un acord que permeti pensar en una investidura aquest dimarts.

Les negociacions avancen "massa lentes", han reconegut fonts republicanes, que donen per fet que Junts ja té decidida la seva abstenció per al dimarts.

ERC sobre Junts: "No hi ha unanimitat de criteri"

Fonts de Junts han recordat que ja van avisar que entre la primera votació fallida i la de dimarts "no hi havia temps" suficient per arribar a un acord i creuen que en aquesta segona votació tampoc prosperarà la investidura d'Aragonès.

Des d'ERC consideren que els seus actuals socis de govern tenen la voluntat d'"obstruir" la investidura d'Aragonès i intueixen que dins de Junts no hi ha unanimitat de criteri, de manera que intenten "guanyar temps". 

Junts critica Aragonès per prioritzar el preacord amb la CUP

A Junts, en canvi, hi ha malestar amb ERC per haver prioritzat un acord amb la CUP en lloc de buscar primer el suport del que ha de ser el principal soci d'Aragonès en un futur Govern.

Fonts de Junts assenyalen que en la reunió de dijous passat de la direcció executiva del partit, en què es va decidir l'abstenció en la votació de l'endemà, hi va haver un "debat intens" sobre els "pros i contres" de cada opció i diversos dels dirigents apostaven fins i tot per votar en contra d'Aragonès.

El paper del Consell per la República

Un dels esculls de la negociació és el paper que ha de jugar en aquesta pròxima legislatura el Consell per la República, un espai liderat des de Bèlgica per Carles Puigdemont i que Junts pretén que sigui el centre de coordinació estratègica de l'independentisme, davant els recels d'ERC i la CUP.

Per intentar acostar posicions, l'ANC va irrompre aquesta setmana a la negociació i els va traslladar una proposta sobre el Consell per la República, per buscar un "equilibri de forces" intern.

Això passaria, segons ha plantejat l'ANC, per "constituir un nucli dirigent" format per dos representants d'ERC, dos de Junts, un de la CUP, un d'Òmnium Cultural i un de la mateixa ANC. 

 

Imatge principal, les diputades de Junts Elsa Artadi i Gemma Geis, el diputat d'ERC Sergi Sabrià i la diputada de la CUP Dolors Sabater a l'Auditori del Parlament de Catalunya / EFE