Batussa al Congrés dels Diputats entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya amb motiu del sistema de finançament singular. Ha estat una sessió a la cambra baixa dedicada a fer-hi comparèixer María Jesús Montero a petició del PP i debatre sobre el pacte entre ERC i PSC per investir Salvador Illa president de la Generalitat. La vicepresidenta primera del govern espanyol ha disparat contra el PP, els populars ho han fet contra els socialistes, Gabriel Rufián ha sortit en tromba contra el PP i Junts, i els juntaires han atacat els socialistes i els republicans. En joc, una discussió sobre qui negocia millor amb la Moncloa. Tot per, de moment, no aconseguir esvair cap dubte sobre quina interpretació fa Pedro Sánchez de l’acord signat amb els republicans i si té la intenció de copiar i enganxar exactament el mateix sistema a la resta de comunitats autònomes.

Gabriel Rufián ha dedicat aproximadament la meitat del seu discurs a llançar retrets contra Junts per Catalunya. Ha assegurat que a “la dreta catalana” no li agrada el pacte assolit amb el PSC per l’únic motiu que porta el segell d’ERC, i ha lamentat que una “enorme potència mediàtica” hagi aconseguit inocular en l’imaginari popular que els republicans són uns “pagafantes”. “Fins i tot gent del nostre partit ha arribat a comprar aquest relat”, ha lamentat des del faristol de l’hemicicle.

“Aprofiten una frase de la moció de censura del 2018, aquella de ‘a canvi de res’, per trinxar-nos”, ha afirmat el cap de files republicanes a Madrid. I ha assegurat que, en canvi, el percentatge de votacions en què ERC i Junts han donat suport a les iniciatives de Pedro Sánchez és pràcticament idèntic. Així, Rufián ha assegurat que, amb l’experiència d’haver estat ja soci dels socialistes en la darrera legislatura, és conscient que “quan el PSOE incompleixi, no serà culpa de ‘Convergència’, sinó del PSOE”. Per últim, ha criticat que els diputats de Míriam Nogueras reclamin un sostre de dèficit més elevat per les comunitats autònomes i alhora “vulguin votar en contra del finançament d’ERC i PSC”. En la seva segona intervenció, un cop ja havia estat replicat per Junts, Rufián també ha recriminat a Junts per Catalunya que es comportin com els “amos de la finca” i que tractin els republicans com a “masovers”.

Junts reprova les “grans afirmacions” del PSOE i ERC que “s’han incomplert sistemàticament”

Després de Gabriel Rufián, ha sigut el torn de Junts per Catalunya. Josep Maria Cruset ha sigut molt dur amb les aliances que hi ha hagut els darrers anys entre ERC i el PSOE, ha carregat contra el pacte de socialistes i republicans per la investidura de Salvador Illa i ha reprovat que ERC i el PSOE facin “veure el que no han acordat”. “O donen compliment a allò que diuen haver acordat i Catalunya té el seu concert econòmic, nosaltres encantats, o vostès han mentit als catalans fent electoralisme barat i Catalunya no tindrà ni concert econòmic, ni finançament singular, ni sobirania fiscal, ni la clau de la caixa”, ha proclamat. “De grans afirmacions de vostès dos n’hem viscut en el passat i s’han incomplert sistemàticament”, ha afegit. Es referia a la taula de diàleg entre els governs espanyol i català pactada per a la investidura de Pedro Sánchez el 2020, anunciada a “bombo i plateret” i que “es va acabar reunint tres vegades en quatre anys i no va implicar la resolució del conflicte polític”, i el traspàs de Rodalies acordat fa un any per la investidura de Sánchez, que finalment només “transferia una petita part de les línies ferroviàries” amb una “cogestió mitjançant una empresa mixta”.

 

Tornant a la qüestió del finançament singular, Josep Maria Cruset ha repassat l’intercanvi de declaracions dels últims mesos entre ERC i el PSOE. Per una banda, ha repassat les paraules des de les files republicanes afirmant que l’acord implicava un “concert econòmic solidari”, en paraules de Raquel Sans, o permetia “acabar amb l’espoli fiscal”, en boca de Marta Rovira. D’altra banda, ha recordat que María Jesús Montero va negar que l’acord impliqués un concert econòmic, ha qüestionat que Pedro Sánchez obrís la reforma del finançament a altres comunitats i ha sostingut que els “silencis” per part d’Oriol Junqueras, del PSC i del PSOE hauria pogut fer pensar que “potser no es volia anticipar res més de l’acord per evitar que la gent sabés la veritat”. Davant d’això, ha preguntat directament a María Jesús Montero si “l’acord que van signar és un concert econòmic”, si “representarà el final del dèficit fiscal de Catalunya” i si és un “finançament singular per a Catalunya”. “Sí o no?”, ha reblat. En la seva segona intervenció, Cruset ha lamentat que els "nervis" d'ERC i PSOE hagin provocat intervencions "xulesques de barra de bar". 

 

Montero acusa el PP d'aprofitar-se de la catalanofòbia

María Jesús Montero, però, no ha entrat en el fons de la qüestió en la seva primera intervenció. En canvi, ha lamentat l'electoralisme catalanòfob que exerceix el PP per arreplegar vots a la resta de l'estat espanyol. Durant el seu discurs, ha acusat els populars d'atiar el "victimisme" i el "greuge" territorial. "Deixin de fer política a Espanya contra Catalunya", ha suplicat als seus principals adversaris polítics, a més d'acusar-los de no tenir un "interès" real per abordar un debat sobre una reforma del sistema de finançament en el conjunt de l'Estat.

Tal com és habitual en les darreres setmanes, la vicepresidenta primera del govern espanyol ha evitat entrar en el cos a cos amb Junts i ERC. Ha disparat contínuament contra el PP. Ha criticat la manca de "lleialtat institucional" i de propostes concretes en aquesta qüestió. "Entre tanta hipèrbole declarativa no trobo un raig de lucidesa", ha afirmat abans d'acusar a la bancada popular de negar-se frontalment a reconèixer les singularitats de Catalunya mentre en reclamen per altres territoris. 

De la mateixa manera, ha criticat els populars per demanar "més recursos" per les comunitats i, a la vegada, rebutjar la tramitació d'uns comptes que els donarien 12.000 milions més de marge. "Al PP tot això li és igual; les tensions de tresoreria, la capacitat de finançar serveis o el compliment de la consolidació fiscal... un autèntic despropòsit de la irresponsabilitat", ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!