El PSOE i el PP han pactat aquest dimarts la renovació dels vocals del CGPJ i la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial. Un dels primers a criticar l’acord ha estat el cap de files d’Esquerra Republicana a Madrid, Gabriel Rufián, que ha denunciat que els socialistes han presentat el seu “nou soci” al Congrés dels Diputats. “Avui podem donar la benvinguda a la gran coalició”, ha lamentat. El portaveu d’ERC a la cambra baixa ha censurat que, dos mesos després que el president espanyol s’agafés cinc dies de reflexió, el PSOE hagi “pactat amb un dels elements” que el mateix Pedro Sánchez incloïa dins la ‘màquina del fang’. “És exactament el mateix que s’ha fet els últims quaranta anys, és un error i no reflecteix la pluralitat de l’hemicicle”, ha assenyalat, a banda de reiterar que els republicans estaven “disposats a pactar i negociar” per “intentar obrir les finestres i les portes del Poder Judicial”. “Es vendrà com un pacte d’estat, però és una puntada de peu endavant”, ha conclòs.
Minuts més tard, Míriam Nogueras ha opinat que “tant el PP com el PSOE han fet allò que han fet els darrers quaranta anys”. “Parlen de separació de poders, però hi ha hagut un repartiment de poders”, ha denunciat la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés. A més, ha criticat que totes “aquelles mesures de regeneració democràtica anunciades tan solemnement” per Pedro Sánchez durant les darreres setmanes “han acabat sent un pacte amb el PP”. “Mirarem la lletra petita i al detall allò que s’ha acordat”, ha advertit Nogueras. Més tard, Carles Puigdemont ha publicat una piulada en la qual resumia l’acord: “A Espanya, les regeneracions democràtiques consisteixen en el mateix que un dia Gary Lineker va dir del futbol”, que va afirmar que és “un esport inventat pels anglesos, en què juguen onze contra onze i sempre guanya Alemanya”. “Les anuncien els governs d’esquerra i sempre guanya el PP”, ha afegit el president a l’exili.
Els socis d’investidura desaproven l’aliança entre el PSOE i el PP
Es pronuncien de manera similar fonts de Bildu, que assenyalen que una renovació del CGPJ pactada amb el PP “no arreglarà el caràcter antidemocràtic” de la cúpula dels jutges espanyols. “No es resoldrà el problema de fons”, denuncien. “El repartiment de llocs amb el PP pot perpetuar la politització de la justícia i existeix el risc que en el futur es tornin a produir situacions de bloqueig per part de la dreta, es tracta d’un acord amb el PP que avui ni tan sols oculta la utilització de la justícia per als seus interessos i fins polítics”, afegeixen les mateixes veus de l’esquerra abertzale.
També ha marcat distància amb aquest acord el PNB. Aitor Esteban ha anunciat que la seva formació no votarà cap dels vint candidats pactats perquè socialistes i populars “ja tenen majoria suficient”. De la mateixa manera, Podemos ha acusat el PSOE de “rendir-se” davant el PP i també ha titllat de “gran coalició” el pacte anunciat entre socialistes i populars. “Això no és el que la gent va votar a les urnes”, ha lamentat Ione Belarra, líder dels morats, en una piulada.
Sumar celebra la llum al final del túnel
Sumar, en canvi, sí que s’ha mostrat satisfet pel desbloqueig del CGPJ i ha destacat que està present en el repartiment de vocals per a la cúpula de jutges espanyols. Així ho ha indicat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha subratllat el “pas endavant” que suposa l’acord adoptat entre el PP i el PSOE i ha deixat clar que el pacte no inclou que els jutges elegeixin els representants de l’òrgan de govern dels jutges. Enrique Santiago, diputat de Sumar i dirigent d’Izquierda Unida, ha lamentat que el pacte hagi trigat tant a arribar, però també ha celebrat que es posi fi al “segrest” del CGPJ per part del PP.
Les quatre associacions de jutges reaccionen a l’acord: de la celebració a la desaprovació
També hi ha hagut reaccions des de la judicatura. I sense un diagnòstic compartit. Fonts de l’Associació Professional de la Magistratura, la majoritària i conservadora, assenyalen a ElNacional.cat que valoren “positivament” els acords assolits, donat que la renovació “era necessària i no podia endarrerir-se ni un dia més”. “S’obre la possibilitat de canviar el sistema d’elecció dels vocals judicials amb participació de la carrera judicial, esperem que aquesta voluntat d’arribar a acords es mantingui i es materialitzi”, afegeixen les mateixes veus. En la mateixa línia, des de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, la progressista, celebren que es posi fi a una “anomalia inadmissible”. El portaveu, Edmundo Rodríguez, sosté que el pacte entre el PP i el PSOE “va pel camí correcte”, ja que no es basa només en la renovació, sinó en la “cerca futura d’una reforma basada en el consens i el pacte”.
En canvi, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, la segona amb més afiliats, es desmarca d’aquestes dues posicions. “Es posa fi a una anomalia democràtica de la pitjor manera, continuant amb la politització de l’òrgan de govern dels jutges”, lamenta el seu portaveu, Sergio Oliva. Considera que el pacte entre el PP i el PSOE suposa un “nou obscè intercanvi de cromos” que ha “furtat una participació real al Parlament espanyol”. “El problema rau en el fet que els partits polítics no volen perdre la quota de poder al CGPJ i això projecta una imatge a la ciutadania que els vocals del Consell tenen una manca d’aparença d’independència i imparcialitat”, ha reblat.
I, finalment, el Foro Judicial Independiente, la quarta en nombre d’afiliats, reprova que l’actual sistema “ha fracassat i porta dins seu la llavor de la politització, el bloqueig i el desprestigi” i lamenta que l’aliança entre el PSOE i el PP està “orientada a perpetuar la politització”. Denuncia un “nou atac a la independència judicial i al principi de separació de poders” i es reserva la possibilitat d’exercir accions legals.