Dos mesos i mig després de les eleccions, calia una empenta per encarrilar la negociació per la investidura i el nou govern en els rails del tram final del trajecte. A grans trets, per a això ha servit la cimera que aquest dimarts a la tarda s'ha celebrat al Centre Penitenciari de Lledoners, al Bages, per lubricar l'acord. Encara que uns i altres han provat de restar transcendència a la cita, l'expectació generada per l'entrada en acció de Pere Aragonès i Oriol Junqueras per desencallar el pacte en una reunió al més alt nivell amb Jordi Sànchez —que és qui dirigeix des de Junts les converses amb ERC—, evidencia la importància d'una cita que gairebé ha durat quatre hores i que ha acabat amb un comunicat conjunt i optimista.


Aragonès a la seva arribada a la presó del Bages / Eva Parey

La imatge del candidat a la presidència entrant a la presó per compartir amb les primeres espases d'ERC i Junts el seu projecte per governar Catalunya ha estat la prova gràfica de l'excepcionalitat en què viu immersa la política catalana des de l'empresonament dels principals líders independentistes. Més enllà de la fotografia i del gest, la visita a Lledoners ha servit perquè Aragonès exposés com vol que s'estructuri el seu govern. Ha estat la primera vegada que formalment s'enceten converses sobre aquest punt, que en tota negociació s'aborda quan ja s'entra en la recta final. 

Sense límits temporals

Tots dos partits han enviat un comunicat en el qual valoren "positivament la trobada", que ha arrencat poc després de les cinc i s'ha acabat pràcticament a les nou del vespre. Així mateix, ERC i Junts afirmen haver-se "conjurat a continuar treballant per fer un govern independentista liderat per Pere Aragonès, que doni resposta al mandat electoral del 52% dels vots". Sense límits temporals. Malgrat que ERC pressiona perquè sigui abans de dissabte, fonts consultades admeten que probablement sigui ja entrat el mes de maig. Tenen marge fins al 26 de maig. 

Com ja va avançar ElNacional.cat, al conclave hi han participat Aragonès, Junqueras i Jové per part d'ERC i Sànchez, Artadi i Rius en nom de Junts. Hi eren, per tant, els qui estan cridats a ser els dos membres de més rang al futur govern: el —futur— president Aragonès i la —virtual— vicepresidenta Artadi. Noms a banda, el disseny desgranat pel líder republicà preveu la creació de tres noves conselleries —Igualtat i Feminismes, Acció pel Clima i Universitats i Coneixement— que comportaria la fusió o dissolució d'altres departaments, per mantenir l'organigrama de 13 conselleries

A part de l'arquitectura de l'executiu, la reunió ha servit per repassar altres carpetes on la feina està molt més madura, com és el programa de govern. 


Artadi i Rius, de Junts, arriben a Lledoners / Eva Parey 

La CUP, al corrent

Fa dies que, com ERC, la CUP s'impacienta perquè l'acord no arriba. Per bé que han estat discrets, els contactes entre els dos grans partits de l'independentisme i els anticapitalistes s'han mantingut al llarg de les setmanes i s'ha pogut avançar, a tres bandes, en la concreció de la revisió del model de seguretat i ordre públic. 

Els cupaires mantindran oberta la seva disposició a sumar-se al govern, però no ho faran d'entrada. Si arriba, la incorporació dels anticapitalistes a l'executiu seria més endavant, quan la legislatura hagi començat a rodar i puguin certificar si Aragonès va complint o no amb els punts acordats en el document que ha servit perquè la CUP voti a favor de la seva investidura. 

Conscients que qualsevol modificació del document pactat pot alterar el suport de la CUP, ERC manté els anticapitalistes al corrent de l'evolució de la negociació amb Junts. Si finalment s'acabés concloent que és impossible repetir la coalició, els cupaires garanteixen que donaran suport a un govern dels republicans en minoria

A la imatge principal, Aragonès. Artadi, Rius i Jové s'acomiaden a la sortida deLledoners / Eva Parey