Quart dia de reunions consecutives des de dilluns. I comencen les concrecions en les converses entre ERC i Junts per a la investidura de Pere Aragonès i la posada en marxa del nou Govern. En concret, els negociadors han gairebé tancat, a falta de la confirmació definitiva del darrer document, un acord per a la creació de cinc espais de coordinació entre les dues formacions. A més, aquest dijous s'ha posat en marxa el primer dels equips de treball per abordar els diferents temes del programa. En concret, s'ha inaugurat un equip de treball sobre polítiques socials.

Grups de treball

Aquest grup de treball s’ha d’encarregar d’abordar els temes de salut, benestar social, habitatge i cultura, a més de polítiques digitals. Han participat en aquesta primera reunió la diputada republicana Laura Vilagrà i la portaveu de Junts, Elsa Artadi, i s'hi ha incorporat també el secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol.

A principis de setmana ja s’havia apuntat que es crearien aquests grups per tal d’avançar en els temes sectorials. Falten per iniciar els treballs del grup encarregat dels temes d’economia, territori i canvi climàtic, mentre que un tercer equip treballarà la política institucional, administració pública i bon govern.

Espais de coordinació

Posteriorment, la reunió dels dos equips de negociadors ha abordat la resposta de Junts a la proposta republicana de crear tres comissions de coordinació per als diferents àmbits de treball en comú. Aquesta és segurament la carpeta més senzilla de la negociació i l'objectiu és crear els ressorts que permetin fer seguiment de l'acord en els diferents àmbits i garanteixin tancar qualsevol conflicte que pugui sorgir. Un clàssic i obligat a qualsevol pacte de Govern.

Finalment, s'ha concretat la creació de cinc espais de coordinació, que s'hauran d'encarregar dels treballs al Govern, Parlament, Congrés dels diputats, i Europa, a banda de la direcció col·legiada.

Les reunions dels negociadors se celebren de manera presencial al Parlament -tot i que també hi ha intervencions telemàtiques- la qual cosa permet observar les anades i vingudes dels representants dels dos partits, però també els contactes dels republicans amb la CUP per mantenir al dia les converses sobre l'acord que van tancar fa setmanes.

Consell per la República

Malgrat els avenços, ni ERC ni la formació de Carles Puigdemont amaguen que l'acord està encara verd. A les files republicanes es mantenen els recels cap a les reclamacions de Junts relatives al Consell per la República que apareix constantment com un escull clau en les converses. El mateix Aragonès va subratllar en el seu discurs d'investidura fallit que no tenia cap intenció de cedir al Consell cap de les responsabilitats que correspon al Govern. Des d'aleshores, altres dirigents republicans han insistit en aquest avís.

Des de Junts s'assenyala que l'acord en relació al Consell està pendent de la reformulació d'aquest òrgan impulsat des de Waterloo. A més, s'insisteix a negar que en cap moment de la negociació s'hagi plantejat quin paper ha de tenir Puigdemont.

En qualsevol cas, dilluns ERC va emplaçar Junts a tancar un acord abans de l'1 de maig. L'equip que lidera Jordi Sànchez va replicar que no se sentien pressionats i asseguren que a cap reunió s'ha posat aquest calendari damunt la taula. Amb tot, les converses s'ha accelerat. No obstant, la insistència de Junts a blindar totes les carpetes amb el màxim detall ha provocat que es comenci a parlar d'esgotament de terminis. I ha impulsat les especulacions sobre noves eleccions. De moment, però, els dos partits neguen contemplar aquesta possibilitat. Tot i que ni els uns ni els altres amaguen els recels mutus sobre els projectes reals dels interlocutors.

 

A la imatge principal, les diputades d'ERC Laura Vilagrà i Junts Elsa Artadi aquest dijous als passadissos del Parlament / ACN