Nova reprovació d’un ministre del govern espanyol promoguda pel PP i avalada pels partits independentistes. El Congrés dels Diputats ha reprovat Óscar Puente, titular de la cartera de Transports i Mobilitat Sostenible, per la seva “incapacitat per resoldre el caos ferroviari en els serveis essencials per a la vida dels ciutadans”, com Cercanías, Rodalies i els serveis de mitjana i llarga distància. S’ha aprovat per 186 vots a favor (del PP, Vox, ERC, Junts i Podemos), 156 en contra (del PSOE, Sumar, Bildu i el PNB) i tres abstencions (del BNG, UPN i Coalició Canària). D’aquesta manera, la cambra baixa segueix els passos del Senat, que fa quinze dies va reprovar Óscar Puente, també amb els vots d’ERC i Junts, per la seva “manifesta incompetència”, i reprova un  ministre per segona vegada aquesta legislatura. El primer va ser Fernando Grande-Marlaska per la mort dels guàrdies civils a Barbate: PP i Vox hi van votar a favor i Junts i Podemos es van abstenir. A més, l’actual ministre de Transports agafa el relleu de la seva antecessora, Raquel Sánchez, que el maig del 2023 també va ser reprovada. En aquella ocasió, el text de la iniciativa es limitava a reprovar-la, però l’independentisme va basar els seus arguments per donar-hi suport en la “vergonyosa” gestió de Rodalies.

Tornant al 2024, la moció del PP incloïa altres demandes que també han estat acceptades. D’aquesta manera, el Congrés dels Diputats ha instat el govern espanyol a “elaborar un pla de xoc extraordinari dotant-lo amb els recursos necessaris per pal·liar a curt i mitjà termini el caos ferroviari” i a elaborar “immediatament” un “pla d’atenció urgent als passatgers en cas d’incidències extraordinàries que es produeixin a les estacions i als trajectes dels trens”. A més, la cambra baixa sol·licita al Ministeri de Transport que remeti als grups parlamentaris aquests plans en el termini d’un mes i que, posteriorment, Óscar Puente comparegui a la Comissió de Transports i Mobilitat Sostenible per presentar-los. Just fa una setmana, el Congrés va reclamar a Renfe que torni a indemnitzar els retards de l’AVE de 15 minuts, a instàncies del PP, amb el vot a favor d’ERC i l’abstenció de Junts, Bildu i el PNB.

ERC i Junts culpen el PP i el PSOE del mal estat de la xarxa de Rodalies

Avui, durant el debat al ple del Congrés sobre la reprovació, Inés Granollers, diputada d’ERC, ha retret al PP que quan va governar no li va importar “gens ni mica” el servei de Rodalies i “només s’afanyava a fer quilòmetres d’alta velocitat i aeroports que no tenien avions ni passatgers”. “Han sigut el partit polític que menys ha invertit en el transport de la classe treballadora”, ha denunciat. Sobre l’estat de Rodalies, ha lamentat que el sistema està “saturat” i és “vulnerable” als problemes tècnics, ha avisat que les incidències s’acabaran quan “comencin a executar tot el pressupost” i ha demanat a Óscar Puente “més empatia i més humanitat”. I ha dirigit un dard al PP: “Estan a punt de demanar que hi hagi les mateixes incidències a Catalunya que a la resta de comunitats autònomes”.

Per part de Junts, Isidre Gavín ha reclamat una “reacció” al Ministeri de Transports davant la situació de “deteriorament” d’un servei ferroviari “ineficient”, ha lamentat que el “desemparament que pateixen els usuaris és un clam i provoca la sensació que ells no són l’important i no estan al centre del servei” i ha recordat que hi ha hagut 8.500 incidències a Rodalies entre el gener i el setembre. “Ens agradaria poder reprovar tots els ministres que hi ha hagut els últims 25 anys”, ha esgrimit, tot argumentant que “un dels problemes del servei és la desinversió i l’incompliment dels pressupostos de tots els governs, del PSOE i del PP”. “Els hauria de fer vergonya presentar una moció com aquesta, el que es guanya la palma és el PP”, ha etzibat als populars.

Óscar Puente va ser reprovat pel Senat fa vint dies per la seva “manifesta incompetència”

El Congrés segueix el camí del Senat, que el 25 de setembre va reprovar Óscar Puente amb els vots a favor d’ERC i Junts. La cambra alta va lamentar la seva “manifesta incompetència”, va denunciar la seva “incapacitat” per resoldre les “innombrables i constants incidències” a la xarxa ferroviària i va retreure-li la seva “poca sensibilitat” i la seva “absoluta falta de respecte mostrada davant de les protestes dels usuaris pel caos als serveis ferroviaris viscut durant aquest estiu”. “Es mereix una reprovació XXXXXL, absoluta”, va proclamar Eduard Pujol (Junts). “Quan el maltractament sistemàtic i el menyspreu és cap a la ciutadania catalana, poden passar dècades perquè pensin fer alguna cosa”, va argumentar Laura Castel (ERC).

Raquel Sánchez, reprovada el maig del 2023 per la seva “gestió al capdavant” del ministeri

Óscar Puente també ha seguit les passes de Raquel Sánchez, que va ser ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana entre el juliol del 2021 i el novembre del 2023, just abans que l’actual titular de la cartera li agafés el relleu. I Sánchez va ser una de les dues ministres del govern de coalició del PSOE i Unidas Podemos que van ser reprovades pel Congrés la legislatura passada (juntament amb Fernando Grande-Marlaska per la tragèdia de la tanca de Melilla). En aquella ocasió, la reprovació de Raquel Sánchez també estava impulsada pel PP, que la sustentava exclusivament en la gestió de l’habitatge. Tanmateix, l’independentisme ho va aprofitar per reprovar-la per la gestió de Rodalies.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!