Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han coincidit aquest dimecres a assenyalar com a patacada de la presidència rotatòria espanyola del Consell de la Unió Europea que encara no s’hi hagi fet oficial el català, el basc i l’euskera. Per a Gabriel Rufián, es tracta d’un “fracàs”, a l’alçada que Viktor Orbán tingui una important “influència” al continent, o que no s’hagi tampoc aconseguit encara un alto el foc a Gaza. “No li correspon tot a vostè, però és un fracàs”, ha dit el cap de files republicanes al Congrés dels Diputats en referència a aquests darrers punts; insistint que és una mala notícia que les llengües catalana, basca i gallega “encara no es puguin parlar al Parlament Europeu”, malgrat el “compromís” del govern espanyol d’aconseguir-ho.

 

S’ha queixat exactament del mateix Míriam Nogueras, que durant la seva intervenció ha lamentat que Pedro Sánchez “ni tan sols ho hagi mencionat” en la seva primera compareixença davant del Congrés dels Diputats, per fer balanç de la presidència rotatòria espanyola del Consell de la Unió Europea. “Podrien haver aprofitat molt millor l’oportunitat que han tingut, desplegant tot l’esforç, també tota la diplomàcia, i acabar la presidència amb una cita històrica, que a finals del 2023 el català sigui llengua oficial a Europa”, ha destacat la cap de files juntaires al Congrés.

Així, Nogueras ha assegurat a Pedro Sánchez que Espanya “acaba la seva presidència del Consell sense un llegat remarcable”. “Els mateixos esforços que han esmerçat” per aconseguir que la ministra d’Economia, Nadia Calviño, es converteixi en la pròxima presidenta del Banc Europeu d’Inversions (BEI) es podrien haver invertit també en la normalització a Europa d’aquestes tres llengües cooficials amb el castellà a l’estat espanyol.

 

Espanya no aconsegueix encara fer oficial el català a Europa

Fa deu dies, el govern espanyol va decidir tornar a ajornar la votació al Consell d’Afers Generals de la Unió Europea per fer-hi oficial el català. Des del govern espanyol insisteixen que a l’executiu presidit per Pedro Sánchez tenen clar que aquest és un compromís amb Esquerra Republicana i amb Junts per Catalunya. Però reiteren que es tracta d’un procés complicat, i que estan pendents dels informes jurídics de la UE per tal de convèncer la resta d’estats membres del club continental. Cal tenir en compte que l’aprovació d’aquesta mesura requereix que tots els països hi votin a favor de forma unànime.

La proposta que ha fet fins ara el govern espanyol per mirar de convèncer la resta de socis comunitaris de normalitzar a Europa el català, basc i gallec és incloure les tres llengües en el règim lingüístic de la Unió Europea. Això es feia per despreocupar la resta d'estats per si existeix un efecte contagi que provoca que altres llengües minoritzades a Europa intenten reivindicar també els seus drets dins del club d'estats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!