La vicepresidenta primera del Parlament i portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha apel·lat aquest divendres a la militància perquè reflexioni sobre els potencials beneficis i l'avenç de sobirania que podria aconseguir Catalunya, sobretot en matèria fiscal, a través de l'eventual acord per investir el líder del PSC, Salvador Illa, en el marc de les negociacions que socialistes i republicans mantenen. En una entrevista aquest matí al 3/24, Sans ha argumentat que "la realitat" de la situació política és que l'independentisme no ha aconseguit sumar, però ha defensat que s'obre aquesta via de negociació amb el PSOE per a un "bon acord" en benefici de Catalunya: "La independència és més fàcil quan tens la clau de la caixa que quan no la tens. Això la militància ho pot valorar en positiu", ha afirmat.

En aquest sentit, Sans ha llançat la pregunta si una hipotètica repetició electoral, en cas que no hi hagués cap investidura, podria canviar alguna cosa: "L'independentisme podria sumar i capgirar-ho?", ha inquirit la portaveu republicana, que ha apel·lat directament la militància d'ERC, "acostumada al debat i la reflexió", sobre la qual assegura que "prendran la millor decisió per al país" com  "sempre" ha fet el partit que representa. "La situació amb la llei d'amnistia és avui millor, això pot ser un al·licient", ha afegit. Amb tot, "si la militància diu no, aquí s'acaba el trajecte", ha sentenciat.

Aquestes justificacions remeten a les reticències sorgides entre l'independentisme i entre les mateixes files d'ERC sobre l'eventual suport per investir Illa, una circumstància que Sans ha admès, apuntant en concret al "paper que ha tingut Salvador Illa en l'àmbit del procés i el 155". En aquest sentit, la portaveu republicana ha reiterat que perquè la militància l'avali i voti sí, el que s'ha d'aconseguir és un "bon acord" que beneficiï Catalunya i la faci avançar en sobirania, especialment centrant-ho en la qüestió fiscal.

Sobre la possibilitat que la militància no avali el preacord amb el PSC, Sans ha admès dubtes sobre quin serà el resultat i ha afirmat que si alguna cosa la fa dubtar és la "desconfiança, el recel", que ha constatat entre la militància republicana arreu del territori pel que fa al PSOE i si compliran allò que s'ha signat o si quedarà "en paper mullat". "És el que t'arriba", ha apuntat, si bé ha assenyalat també la recent execució d'acords pactats per la investidura de Pedro Sánchez, com l'avenç en el traspàs de Rodalies, el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital que van escenificar Sánchez i Aragonès al Palau de la Generalitat aquesta setmana o les beques universitàries. Sobre això, Sans ha afirmat que contribueix a construir les "confiances" necessàries per aconseguir un acord a Catalunya.

Si hi ha acord o no, se sabrà la setmana vinent

Pel que fa a l'estat de les negociacions, Sans ha reiterat que el límit que es van marcar a ERC era final de juliol i que, per tant, si es tanca un acord o no se sabrà la setmana vinent. La portaveu republicana ha reiterat que "queden més que serrells" i que no s'ha de vendre en cap cas com "un pacte imminent". "Crec que hi ha voluntat d'entesa, la negociació està bastant avançada i hi ha marge per a arribar a un acord. És possible, però hi ha coses que no estan aclarides o no hi ha punt d'entesa", ha explicat.

Remetent a l'execució pressupostària insuficient de l'Estat a Catalunya i a "l'espoli fiscal", Sans ha afirmat que l'objectiu amb el qual es pugui negociar i aconseguir és garantir els recursos per Catalunya, "governi qui governi a l'Estat i a Catalunya". "Nosaltres demanem màxims, som independentistes", ha apuntat, al·legant que el seu objectiu és "tenir la clau de la caixa" i que Catalunya recapti "el 100% dels impostos". Però el sostre del PSC "és baix" i proposa "altres alternatives" i en aquest marge s'està movent la negociació; un marge "ampli".

Si finalment la militància diu no a l'acord, "aquí s'acaba el trajecte", ha reiterat Sans, que ha assegurat que el PSC té més vies possibles per aconseguir la Presidència de la Generalitat seguint la "responsabilitat" que els ha donat la ciutadania en les eleccions. En aquest sentit, ha afirmat que els socialistes podrien explorar un acord amb Junts, ja que "s'han entès al llarg de la legislatura, com per tombar la limitació del lloguer de temporada o en favor del Hard Rock i la B-40".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!