L'oferta del president a l'exili, Carles Puigdemont, de fer una llista conjunta amb ERC i la CUP per les europees s'allunya cada cop més. Després que Puigdemont hagi proposat anar de número dos en una llista liderada pel republicà Oriol Junqueras i amb la cupaire Anna Gabriel de número tres, la CUP ha sortit ràpidament a rebutjar-ho.
Menys ràpida i pública ha sigut la resposta d'ERC. Els republicans han evitat posicionar-se i han optat pel silenci, ja sigui per evitar obrir una nova crisi amb els seus socis de Govern, ara que semblava que s'estaven refent els ponts entre Puigdemont i Junqueras, o bé per evitar donar més volada a la proposta.
Ara bé, tot i que ERC encara no ha rebutjat públicament la proposta, res fa pensar que hi hagi opcions que la llista unitària acabi essent una possibilitat. Els republicans fa setmanes que treballen en la seva llista per aquestes eleccions, que estarà liderada per Oriol Junqueras.
A més, fa mesos que aposten per llistes separades entre els sectors independentistes, ja que defensen que és l'opció que recull més vots, i res fa pensar que aquesta posició hagi variat.
De fet, aquest dimarts el líder d'ERC ha reiterat aquest posicionament en una entrevista a la cadena Ser Catalunya. Junqueras ha assegurat que és més eficaç que l'independentisme es presenti a les eleccions amb llistes separades però amb plantejaments unitaris per tal que tothom aconsegueixi el millor resultat possible.
Buscar el vot republicà espanyol
Esquerra en diverses ocasions s'ha presentat a les europees en coalicions amb els nacionalistes bascos, gallecs i canaris. Així ho van fer l'any 2009, sota la candidatura 'L'Europa dels Pobles', tot i que l'any 2014 van presentar-s'hi en solitari per marcar diferències, en un moment en què el procés sobiranista estava a flor de pell després de la primera consulta del 9-N.
Per a les eleccions d'aquest 2019, el debat sobre si aniran amb algun d'aquests partits, com podria ser EH Bildu o el BNG, continua obert.
El que sí que està clar, però, és que l'objectiu d'ERC per les europees és revalidar la victòria de l'any 2014 i, fins i tot, millorar-ne els resultats. Per aquest motiu, han situat Junqueras com a cap de llista, ja que consideren que és una opció que els pot ajudar a traspassar fronteres, recollir el vot de denúncia contra la repressió i situar el conflicte català al centre del debat europeu.
Un dels principals objectius de la seva candidatura és denunciar la repressió a Europa, ara que ja fa un any que Junqueras és a la presó, i el propòsit del partit és fer-ho recollint el vot de denúncia del republicanisme català però també l'espanyol, com ja va avançar fa unes setmanes El Nacional. En les eleccions al Parlament Europeu, l'Estat espanyol és una sola circumscripció, pel que un català pot votar un partit nacionalista d'una altra comunitat autònoma i a l'inrevés.
Així, esperen reunir vots d'espanyols republicans, de la mateixa manera que anys enrere alguns catalans independentistes havien votat a l'esquerra abertzale del País Basc en eleccions europees per donar suport a la seva causa.