Fins divendres no sabrem definitivament si hi haurà eleccions el 14-F. Sigui com sigui, la maquinària electoral dels partits ja fa dies que està en marxa. De mica en mica van afinant les frases estrella de la campanya. I ERC n'ha estrenat una: "La clau és que tenim l'oportunitat que ERC lideri la nova etapa; és la principal diferència després de 40 anys de sociovergència". Els republicans demanen pas i es presenten com la millor garantia de fer foc nou després de dècades de governs presidits o bé per Convergència o bé pels socialistes. Així ho ha defensat en roda de premsa la seva portaveu i secretària general adjunta, Marta Vilalta.
Per fer-ho, segueixen mantenint l'aposta a quatre bandes. Que Pere Aragonès presideixi un nou govern en companyia de JxCat, CUP, comuns i el PDeCAT. Una oferta amb la qual no han aconseguit seduir ningú. Ara bé, a ERC no es donen per vençuts. "Els nos no ens valen com a resposta", ha advertit Vilalta. "Ens hem afrontat a molts nos i hem picat pedra fins que les coses han passat i hem fet que avancéssim". I ha posat dos exemples. L'un, els pressupostos de 2020 que van comptar amb els suport dels comuns. L'altre, el govern de Lleida, que aglutina "forces ideològicament divergents", com són ERC, JxCat i els comuns. "El nexe sempre és ERC", ha conclòs.
En qualsevol cas, ha quedat palesa la diferència de projecte entre JxCat i ERC. Si Puigdemont apostava aquest matí per reactivar l'agenda aturada l'octubre de 2017 si l'independentisme guanya les eleccions per més del 50%, els republicans insisteixen que cal ser més durant més temps. "Superar el 50%, seguir preparant-nos on encara som massa febles i tornar a fer un referèndum", és el programa que, en paraules de Vilalta, aspira a aplicar ERC.
El govern Frankenstein i el "problema d'Albiach"
La proposta dels republicans no convenç cap dels interpel·lats. Els de Puigdemont només estan oberts a compartir executiu amb forces independentistes i veten que els comuns puguin entrar a l'equació. De fet, la seva candidata, Jéssica Albiach, coincideix a assenyalar que el seu projecte és incompatible amb el de JxCat i, irònica, qualifica la proposta d'ERC de govern Frankenstein, el sobrenom amb què primer Rubalcaba i després el PP van batejar l'aliança d'esquerres de Pedro Sánchez amb Podemos i l'independentisme. La portaveu d'ERC ha replicat a la líder dels comuns que la seva proposta passa per liderar un govern "independentista, sobiranista i de progrés" i que "si Albiach no s'hi sent identificada, el problema el tindrà ella i no ERC". En aquest sentit, l'ha convidat a triar entre "estar al costat del que vol la majoria del país o dificultar la sortida de la crisi i posar bastons a les rodes".
La resta d'actors a qui els republicans conviden a compartir govern també rebutgen la invitació i es barren el pas mútuament. Els programes de PDeCAT i la CUP estan a les antípodes i així ho fan veure els seus representants.
Amb tot, des d'ERC persisteixen en l'oferta i seguiran apostant-hi al llarg de la campanya. En paral·lel, i conscients que des de JxCat jugaran la carta del fantasma del tripartit durant la campanya, els de Junqueras insisteixen que és impossible que arribin a cap pacte amb el PSC després del 14-F.
Borràs i el pacte de la Diputació
ERC ha aprofitat la compareixença per demanar públicament a la candidata de JxCat que trenqui el pacte que el seu partit manté a la Diputació de Barcelona amb el PSC. "No ens val que Borràs digui que no està d’acord amb el pacte a la Diputació. Que ho faci, que faci que la situació canviï. No pot fer com si no anés amb ella".
Illa i Iceta, el mateix
Preguntada per si ERC té millor sintonia amb el nou candidat del PSC que amb qui havia d'encapçalar la llista socialista, Vilalta ha estat rotunda. "Entre Illa i Iceta poca diferència, Illa o Iceta són el mateix, un PSC que és més PSOE que mai".