Esquerra Republicana ha trencat el silenci. Finalment, ha decidit moure fitxa i posicionar-se sobre la polèmica actitud del diputat de Junts Francesc de Dalmases, que va esbroncar i intimidar una periodista de TV3 segons va avançar el NacióDigital i ElDiario.es. Els republicans, més enllà d'alguna piulada a Twitter, encara no havien dit res sobre aquesta qüestió, però aquest dimecres finalment han decidit que cal portar el comportament de Dalmases a la Comissió de l'Estatut dels Diputats i així ho han demanat en un escrit a la mesa, per tal que faci un informe sobre el seu comportament, una iniciativa que també van registrar dimarts a la tarda els comuns. Segons han explicat els republicans en un comunicat, l'actitud del diputat de Junts per haver contravingut "com a mínim" les normes de conducta del Parlament, i han considerat "intolerables" els fets revelats dimarts.
"Esquerra Republicana reitera el suport als professionals dels mitjans de comunicació per fer la seva feina amb llibertat", exposen en el comunicat, on es refermen en la necessitat d'exemplaritat pública i consideren que els fets descrits "requereixen assumpció de responsabilitats polítiques", i així ho han traslladat també al grup parlamentari de Junts. A més, han explicat que divendres 29, a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, portaran el cas.
El diputat de Junts té aquest dimecres tots els ulls posats en la seva figura. A primera hora, els diputats d'ERC no s'han saludat amb ell. El diputat tampoc s'ha deixat veure als passadissos del Parlament com és habitual, mentre que des de Junts per Catalunya les veus han estat diverses: alguns sectors no entenen per què el partit no està actuant davant d'aquests fets mentre que altres insisteixen a negar o més bé rebaixar els fets. Ara els republicans han decidit que sigui la Comissió de l'Estatut qui prengui partit i analitzi si Dalmases ha vulnerat el codi de conducta, que estableix en el seu article 7 que els diputats han de mantenir en tot moment "una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans, i una actitud escrupolosa i exemplar d'acord amb el principi d'igualtat sense discriminació".
Com s'activaria aquest procediment? La mesa del Parlament, si veu que hi ha motius per creure que un diputat pot haver infringit el Codi, a iniciativa pròpia o d'un grup parlamentari pot iniciar el procediment de verificació i demanar un informe a la comissió de l'Estatut dels Diputats. En aquest cas de moment són dos els grups que han instat a iniciar aquest procediment, tot i que els comuns no tenen presència a la mesa. La previsió és que la mesa prengui en consideració aquestes sol·licituds a la sessió del dia 26, tot i que la responsabilitat final d'ordenar la sessió és de la presidenta, Laura Borràs, i es podria donar el fet que no es tingui en consideració, tot i que seria vist com un fet excepcional per la resta de grups. Sigui com sigui, un cop s'abordi aquesta qüestió, en la sessió de la Mesa s'haurà de discutir si la majoria considera o no que s'ha d'activar aquest procediment, fet que pot obrir un nou pols ERC-Junts.
Llavors entra en activitat la Comissió de l'Estatut, que presideix actualment el diputat de Junts que és de l'entorn de Borràs, i per tant de Dalmases, Jaume Alonso-Cuevillas. Aquesta comissió primer ha de valorar si és necessari obrir una investigació, i fer un informe a partir d'una audiència prèvia del diputat afectat, en aquest cas, Francesc de Dalmases. D'aquesta investigació n'ha de sortir un informe, una recomanació o una proposta que s'ha d'elevar a la mesa del Parlament, i si aquesta, a la vista de les conclusions de l'informe, considera que s'ha comès una infracció, pot imposar sancions diverses que passen per una amonestació pública a una multa de 600 a 12.000 euros. Encara es pot anar més enllà, i si la mesa considera que la infracció és "molt greu" pot proposar al Ple que acordi la suspensió temporal del diputat mentre no resolgui la situació. Tot plegat és previsible que s'acabi abordant el mes de setembre, ja que durant l'agost l'activitat parlamentària, si no hi ha fets excepcionals, s'atura.