ERC no ha rebut cap proposta "formal" ni de Junts per Catalunya ni del PSC per presidir el Parlament a partir del 10 de juny, quan es constituirà la nova Mesa de la cambra. Així ho ha revelat la portaveu del partit, Raquel Sans, en roda de premsa aquest dilluns, que ha deixat clar que pel seu partit el més important de cara a dilluns vinent no és presidir la Mesa, sinó que aquesta sigui "antirepressiva", una idea que la CUP va posar sobre la taula per intentar evitar que el PSC presideixi el Parlament i que ha indignat el PP. 

Què vol dir, però, antirepressiva? "Que defensi els drets polítics dels diputats i que al Parlament s'hi pugui parlar de tot", ha resumit Sans, recordant que encara hi ha diputats a l'exili, en referència a Ruben Wagensberg, d'ERC, i Carles Puigdemont i Lluís Puig, de Junts. Això implica que el PSC en quedaria automàticament fora, ja que aquesta darrera legislatura ha presentat recursos contra el vot delegat de Puig. En canvi, inclouria els comuns, que aquest dilluns en boca de Jaume Asens han assegurat que ERC hauria de presidir el Parlament. 

"Terminis raonables" del BOE

Sans ha comparegut al costat de Marta Vilaret, negociadora de l'amnistia per part d'ERC, qui ha assegurat que el fet que encara no hagi estat publicada al BOE entra dins els "terminis raonables", recordant que la reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició va trigar una setmana. Amb tot, ha assenyalat que, un cop sigui publicada, "totes les defenses de les persones vinculades amb ERC entraran immediatament una petició d'aplicació", advertint que probablement les persones més conegudes seran les darreres a ser amnistiades, cosa que faria semblar, segons Vilaret, que la llei no s'està implementant. 

Les condicions d'ERC

Sans ha insistit en dues idees que en les darreres setmanes la secretària general del partit ha anat posant sobre la taula: que el partit no té por d'una repetició electoral i que les seves condicions per a una investidura, tant de Pedro Sánchez (obviant Illa) com de Carles Puigdemont, són el finançament singular i avançar en l'autodeterminació: "Qui vulgui ser investit el que ha de fer és fer propostes en aquestes dues direccions", ha afegit Sans, deixant clar que ningú pot donar per fets els vots dels republicans en una investidura. En aquest sentit, ha afegit que el partit també ha de treballar per reforçar el benestar dels catalans i els serveis socials del país, com havia plantejat Pere Aragonès durant tota la campanya electoral, advertint Junts que això passa per no retallar els impostos a l'1% més ric en referència a la seva aposta per suprimir l'impost de successions. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!