El cas Koldo, l'assessor de l'exministre José Luís Ábalos, ha provocat una onada de reaccions començant per la petició del seu propi partit, el PSOE, perquè entregui l'acta de diputat que va aconseguir en les eleccions del 23-J i al seu torn l'anunci per part dels mateixos socialistes d'una comissió d'investigació sobre la compra de material durant els moments més complicats de la pandèmia. En aquest sentit, preguntada Raquel Sans, portaveu d'ERC en roda de premsa sobre la situació de Salvador Illa, que durant aquells mesos era ministre de Sanitat del govern espanyol, la republicana ha assegurat que s'obre una "bona oportunitat per fiscalitzar qualsevol responsable públic", recordant el cas dels consellers del Govern, Chakir El Homrani (Afers Socials) i Alba Vergés (Salut) que van comparèixer al Parlament per donar explicacions. Davant la possibilitat de demanar la compareixença del líder de l'oposició a Catalunya en aquesta eventual comissió al Congrés, Sans ha resolt que el seu partit "no descarta res", tampoc aquesta opció. 

Anant més enllà, però, Sans ha volgut recordar que el novembre del 2020, quan Illa encara era ministre a Madrid i no havia estat designat candidat del PSC a les eleccions del 14 de febrer, tant ell com el llavors vicepresident Pablo Iglesias (que també abandonaria el govern espanyol com a candidat en unes eleccions) van rebutjar comparèixer al Parlament en la comissió d'investigació sobre les residències d'avis a Catalunya. Iglesias era ministre també de Drets Socials. "Potser seria una bona ocasió per fer al Congrés allò que no va fer al Parlament", ha reflexionat la portaveu d'ERC sobre una possible compareixença d'Illa. "ERC no descarta cap possibilitat per poder aclarir que va passar en el context de pandèmia", ha insistit. Abans que els republicans, des de Podem han exigit explicacions a Illa, recordant-li el seu càrrec com a ministre. 

"La setmana dels pressupostos", segons ERC 

Més enllà del cas Koldo, des d'ERC han volgut posar el focus en els pressupostos de la Generalitat, que a dia 26 de febrer continuen sense acord, en gran part, per l'escull del Hard Rock. Sans ha demanat superar aquesta trava —recordant que es tracta d'una qüestió extrapressupostària— i ha enviat un missatge d'optimisme: "Entenem que aquesta hauria de ser la setmana dels pressupostos, després de mesos de negociacions". A principis de la setmana passada, des del Govern asseguraven que l'acord pels comptes de la Generalitat seria qüestió de dies, però aquest encara no s'ha materialitzat. 

Sans ha posat els ulls sobre l'oposició, especialment sobre el PSC (que en els últims dies ha reconegut un acostament de les postures) i els comuns, els dos partits amb els quals el 2023 es va arribar a un acord, per poder arribar a un pacte que permeti l'aprovació d'aquests comptes. Ho ha fet tot anunciant l'increment del 9,5% dels pressupostos per educació, que arribaria fins als 7.000 milions d'euros després del desastre de les proves PISA i amb un advertiment: "Tornaran les regles fiscals i serà complicat tornar a disposar d'uns pressupostos expansius. No entendríem que cap formació estigués disposada a deixar passar aquests recursos". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!