La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha dit que el seu partit no renuncia a aprovar l'amnistia abans d'investir el president del govern espanyol en funcions i candidat del PSOE a la reelecció, Pedro Sánchez: "No hi renunciem i no diem que només amb un compromís en tenim prou". "Ara mateix el calendari ho fa possible, per això insisteixo, no perdem més temps", ha dit en una entrevista aquest dilluns a La 1, en la qual ha afirmat que és possible aprovar la llei i tenir els tràmits fets abans d'una possible investidura. La dirigent d'ERC ha defensat també que una eventual llei d'amnistia vol dir parlar de justícia, reparació i de "posar fi a una situació absolutament injusta de persecució que afecta moltíssimes persones".

Català "des del minut u"

En relació amb l'ús del català al Congrés dels Diputats, Vilalta ha assegurat que els diputats d'ERC faran servir el català "des del minut u" i sempre. "Exercirem aquest dret, parlarem en la nostra llengua i això és un punt de riquesa, de respecte a aquest Estat plurinacional", ha indicat la portaveu republicana. A partir d'aquest dimarts, el català, l'aranès, el basc i el gallec es podran utilitzar ja al ple del Congrés. Per fer-ho possible, la cambra contractarà traductors i habilitarà un sistema similar al que funciona des de fa anys al Senat.

La data del 19 de setembre coincideix amb la celebració del Consell Europeu que decidirà sobre l'oficialitat del català a les instàncies europees. Així doncs, Vilalta també ha desvinculat el debat del Consell d'Afers Generals europeus de dimarts per aprovar l'oficialitat del català, el gallec i el basc a la Unió Europea del seu ús al Parlament Europeu, i ha augurat que "pot ser que, en les pròximes setmanes, sí que s'hi pugui parlar". 

Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Meritxell Serret, ha demanat aquest dilluns als estats membres de la UE que facin prevaldre els drets dels 10 milions de catalanoparlants per sobre de “consideracions menors” com el cost de l’oficialitat o les seves implicacions polítiques. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Serret ha dit que el debat sobre la investidura a Espanya “no ha d’influir” en les discussions de la reunió del Consell d’Afers Generals de la UE de dimarts. La consellera també ha reiterat la seva petició de “màxima exigència” al govern espanyol perquè les negociacions arribin “a bon port” i permetin “l’oficialitat plena”. “El que està sobre la taula és el reconeixement d’un dret, de 10 milions de catalanoparlants, i aquest dret ha de prevaldre per sobre d’altres consideracions, per nosaltres menors, com el cost residual, els temors d’allaus de peticions d’altres llengües o les pressions de caràcter polític o ideològic”, ha insistit Serret.