Minuts abans de l'habitual compareixença dels dilluns de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, s'ha filtrat la notícia que confirmava la negativa dels de Jordi Sànchez a fer president Aragonès. Si més no, en el curt termini. No ha estat cap sorpresa. Al llarg del cap de setmana, totes les fonts implicades en la marató de contactes des de la investidura fallida de divendres, coincidien a assenyalar que aquest dimarts es repetirà el mateix guió, amb una abstenció de Junts que tornarà a conduir al fracàs. Tot i saber-ho, Pere Aragonès no renunciarà a presentar-se a la votació, com li ha demanat Junts. ERC exigeix un "gest de responsabilitat i confiança" com el que van fer ells entregant la presidència del Parlament a Laura Borràs.
"Demostra que és un òrgan de partit", comentava a ElNacional.cat un alt dirigent d'ERC minuts després que el Consell per la República emetés un comunicat obrint-se a reformular la cúpula per donar més pes als republicans. Tanmateix, i per no estirar gaire més l'atrotinada corda que encara els uneix a Junts, de qui depèn ara mateix la investidura, des de la direcció d'ERC han optat per empassar-se el gruix dels retrets, a 24 hores de la segona votació, i agafar-se al moviment de l'ens que Carles Puigdemont presideix des de Waterloo per demanar a Junts que "repensin l'abstenció".
"S'albira ja la solució, hem desencallat aquest escull", ha afirmat Vilalta, posant l'accent en el fet que la proposta de redisseny del Consell per la República que els republicans fa mesos que reclamen "situa més a prop la solució". Si s'aconsegueix materialitzar aquesta reformulació del CxR per acabar amb les "disfuncions", ERC acceptaria que fos aquesta entitat qui s'erigís com la taula de direcció estratègica, sense necessitat de crear un nou òrgan.
Reunió a Waterloo
L'equip negociador dels republicans no descarta desplaçar-se a Waterloo per abordar amb Puigdemont el moll de l'os de la negociació, tot i que insisteix que "no hi ha esculls insalvables" que impossibilitin comptar ja demà amb el sí de Junts a Aragonès. Afirmen que "queda només la concreció d'alguns serrells" i entenen que "no cal esperar més".
A la seu de Calàbria no volen anticipar escenaris i asseguren que ara mateix no en contemplen cap altre que no passi per un acord entre independentistes, que sumaria 74 escons.
Tot i l'oferta de mà estesa dels comuns, confirmen que no hi ha hagut contactes amb aquest partit.
Les alternatives a un govern ERC-Junts
Encara que la investidura d'Aragonès no prosperi en la segona votació d'aquest dimarts, prevista pels volts del migdia, la probabilitat que s'activi el botó de la repetició electoral d'aquí a dos mesos sembla remota. Abans de tornar a repetir comicis, els partits podrien explorar alternatives que, calculadora en mà, són viables, per bé que de moment puguin semblar rocambolesques.
Una de les opcions seria que JxCat facilités la investidura però sense entrar al Govern. És a dir, prestar a ERC els diputats mínims imprescindibles per governar —en solitari, amb la CUP o amb la CUP i els comuns— i quedar-se a l'oposició. Algunes veus dins la formació en són partidaris, tot i que de moment estan en clara minoria.
En aquest cas, comptant que ara mateix hi ha 61 escons contraris a Aragonès —PSC, Vox, comuns, Cs i PP— i 42 favorables —ERC i la CUP—, els de Puigdemont podrien cedir 20 dels seus vots per decantar la balança a favor del presidenciable republicà. Aquesta possibilitat lliuraria Junts de l'estigma d'haver estat responsable de malbaratar la històrica majoria independentista del 14-F i els donaria l'oportunitat de créixer si la via dialogada d'Aragonès fracassa.
Divendres passat, els vuit diputats dels comuns van votar en contra d'investir Aragonès. Amb tot, Jèssica Albiach va deixar clara la seva predisposició a saltar al sí sempre que abans ERC es divorciï de Junts. "Amb nosaltres, demà mateix hi hauria govern", va dir, una posició que el portaveu del partit ha refermat avui. Poc després del 14-F, diverses veus de l'esquerra catalana van pronunciar-se a favor d'una aliança ERC-CUP-Comuns. Aritmèticament estaria en minoria i només podria fer-se realitat si comptés, com a mínim, amb les abstencions del PSC i Junts. Ara per ara, molt poc probable.
El que sí que es dona per descartat, tot i que sumaria, és un tripartit que unís ERC i els socialistes al Govern de la Generalitat. Salvador Illa espera el seu moment. Si Aragonès torna a ensopegar, l'exministre del PSC provarà una altra vegada d'anar a la investidura.