Canvis en la direcció d’Esquerra. La repressió i l’ofensiva judicial que han patit alguns dels seus dirigents republicans ha dut al partit a haver de modificar la seva executiva per tal de “reforçar” el seu funcionament i “plantar cara a l’1-O”. Els canvis passen per donar més pes a la portaveu nacional del partit, Marta Vilalta, que passarà a ser vicesecretaria general i per crear una nova vicesecretaria per reforçar el lideratge d'Oriol Junqueras i Marta Rovira, a la presó i a l'exili, i que mantindran els seus càrrecs de president i secretària general respectivament.
La proposta de l'executiva, que haurà de ser ratificada pel consell nacional aquest dissabte, planteja que Marta Vilalta assumeixi també la vicesecretaria general d’estratègia, entorn i gestió del coneixement. També s'incorpora a l'executiva Marta Vilaret, que ocuparà la vicesecretaria general de suport a la presidència i la secretaria general, una àrea de nova creació que ha de servir per donar suport a Oriol Junqueras i Marta Rovira i "refermar" el seu lideratge.
Feminització del partit
Cal destacar que totes les noves incorporacions a la direcció d’ERC són dones per tal de “feminitzar” el partit. En aquest sentit, el partit passarà de tenir quatre vicesecretaries a tenir-ne sis, tres de les quals seran encapçalades per dones i tres per homes. Fins ara eren tres homes i només una dona.
Així doncs, Marta Vilalta i Marta Vilaret passen a ser vicesecretàries generals i se sumen als que ja hi havia: Sergi Sabrià ―que continuarà al capdavant de la vicesecretaria general d’imatge i comunicació però que deixa de coordinar la secretaria d’anàlisi electoral i estratègia―, Mireia Mata ―que passarà a ser exclusivament vicesecretaria general de dones―, Isaac Peraire ―que continuarà portant coordinació interna, territori i organització― i Eduard López ―acció política―.
La resta de canvis se centren en el segon nivell i, més concretament, en el repartiment de responsabilitats sectorials i organitzatives del partit.
Vergés abandona l'executiva
Així, la secretaria d’organització passarà a ser liderada per Sus Martí en substitució de la diputada al Parlament i alcaldable a Pineda de Mar, Mònica Palacín. La secretaria de salut i benestar passarà a estar encapçalada per Georgina Oliva, que agafarà el relleu de la consellera de Salut, Alba Vergés, i la secretaria de política cultural, educació i esports passarà de mans de David Agustí a Natàlia Garriga.
Aquests canvis se sumen als que ja ha vingut fent ERC en els últims temps, com quan Aragonès es va convertir en el número tres del partit en substitució d’Anna Simó, que va donar un pas al costat en la política després de ser encausada per l’1-O. Les modificacions a l'òrgan de direcció tampoc afecten Aragonès, que continuarà assumint el paper de lideratge que ja tenia fins ara en absència de Junqueras i Rovira.
Un altre canvi destacat dels últims mesos és que Sabrià va esdevenir president d’ERC al Parlament en substitució de Rovira quan aquesta va marxar a l’exili, fet que va portar Marta Vilalta a substituir el mateix Sabrià com a portaveu del partit.
Consell Nacional
Tots aquests canvis hauran de ser ratificats al consell nacional d'aquest dissabte, que també servirà per “treballar en la proposta estratègia” que els republicans volen seguir els propers mesos i que, després, s'usarà per consensuar-la amb altres partits i organitzacions independentistes.
La base d'aquesta proposta estratègica és la ponència que ERC va aprovar a principis d'estiu, en la qual no renunciava a la unilateralitat com a via per aconseguir la independència, però sí la deixava en un segon pla, prioritzant així la via de la negociació. El debat en el marc del consell nacional, però, els republicans no preveuen esmenar la ponència, sinó que es debatrà com aplicar-la i com fer que es tradueixi en "concrecions" que hauran d'anar aplicant en les pròximes setmanes.