ERC ha obert quatre expedients disciplinaris (un de greu, un de molt greu i dos de lleus) a membres del partit per la seva implicació en l'escàndol dels cartells ofensius contra els germans Maragall i l'Alzheimer. Dos membres han estat suspesos de militància temporalment i un podria ser expulsat quan acabi tot el procés. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, els expedientats per falta molt greu i greu serien, respectivament, per al militant d'Igualada que va promoure l'acció, i per a l'exdirector de comunicació, Tolo Moya. Les faltes lleus correspondrien a Sergi Sabrià i Marc Colomer, exviceconseller que va dimitir per l'escàndol i exvicesecretari de comunicació del partit. Els afectats poden presentar al·legacions.

L'escàndol pels cartells contra els Maragall va esclatar arran d'una investigació del diari Ara que revelava que aquesta acció havia estat ideada per ERC. El mateix Ernest Maragall va dirigir el dit acusatori contra Moya, que en unes declaracions va negar ser el dissenyador d'aquesta acció de falsa bandera i es va mostrar disposat a demostrar amb proves qui era l'ideòleg. També va negar qualsevol implicació en els fets Sergi Sabrià que, tot i això, va decidir dimitir com a viceconseller d'Estratègia i Comunicació, i emmarcant la filtració d'aquests fets al context de batalla interna a ERC. En una compareixença pública va disparar contra Oriol Junqueras.

Segons ha informat el partit en un breu comunicat aquest divendres, ha acabat la investigació interna amb l'elaboració d'un nou protocol intern de campanyes. "L'Executiva Nacional es conjura perquè aquests fets no es tornin a repetir, alhora que ha demanat que es duguin a terme totes les investigacions per dilucidar els dubtes generar per aquest tipus de campanya", afirma el comunicat. Un cop acabada la fase d’investigació, el cas es porta a la Comissió de Garanties, que en resoldrà l’expedient.

ERC conclou que es van superar els "límits ètics"

L’informe sobre el cas ha passat per l'Executiva Nacional i han estat acceptades les propostes de sanció contra quatre membres de l'organització. L’informe ratificat inclou l’elaboració d’un nou protocol intern pel disseny i gestió de campanyes i activismes, "amb l’objectiu de mai superar els límits ètics, com va passar en el cas dels cartells". Les conclusions de l'informe reclamen la creació d’una auditoria interna per dilucidar els dubtes generats per aquest tipus de campanyes. De fet, la direcció dels republicans s’ha conjurat perquè aquests fets no es tornin a repetir i ha demanat que es duguin a terme totes les investigacions per acabar amb els dubtes que ha generat aquest cas.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!