ERC i PDeCAT preveuen aprovar el sostre de despesa del govern espanyol en la votació de dijous al ple del Congrés dels Diputats. És la segona vegada que l'executiu de Pedro Sánchez intenta aprovar els objectius de dèficit, després que al juliol la cambra baixa els rebutgés amb l'abstenció de Podemos, ERC i PDeCAT. En aquell moment, les tres forces demanaven al govern espanyol que canviés la Llei d'estabilitat pressupostària per eliminar el veto del Senat.
Ara, amb unes xifres idèntiques, els partits de la moció de censura poden tornar a fer pinya per facilitar a Sánchez que pugui aprovar –almenys al Congrés- aquesta eina essencial per dissenyar els pressupostos. Tanmateix, tot i que s'aprovi demà, la majoria absoluta del PP al Senat pot tirar per terra la mesura.
ERC i PDeCAT estan acabant de debatre internament el sentit del vot però fonts dels dos partits apunten que s'inclinen pel 'sí'. En la votació del juliol, les forces catalanes van optar per l'abstenció i demanaven a Sánchez que impulsés un canvi en la Llei d'estabilitat pressupostària per d'eliminar el canvi introduït pel PP que permetia al Senat vetar els números que aprovés el Congrés. En aquell moment, també es va abstenir Podemos, que posava el mateix requisit.
A l'agost, el PSOE –juntament amb Podem, ERC i Compromís- va registrar una proposició de llei per modificar la llei però la mesa del Congrés (controlada per PP i Cs) manté paralitzada la iniciativa.
Unitat de les forces de la moció
Si finalment les tres forces opten pel 'sí', suposarà la reedició dels equilibris de la moció de censura de l'1 de juny. Aquest matí, des dels passadissos del Congrés, Pablo Iglesias ha suggerit que així serà i ha remarcat que cal que "el bloc de la moció de censura segueixi unit" i mostri una "posició comú". Aquesta aliança de forces es podria produir hores abans de la reunió del president espanyol, Pedro Sánchez, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a Barcelona.
Tanmateix, tot i que el Congrés aprovi el sostre de despesa el Senat –amb la majoria absoluta del PP- pot deixar-los en un calaix. La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ja va avançar que si no podien actualitzar els objectius de dèficit (que suposen 2.500 MEUR per a les comunitats autònomes) elaborarien els pressupostos amb els números aprovats per Rajoy.