Esquerra i PDeCAT han denunciat durant la Diputació Permanent al Congrés d'aquest dimarts que no facilitar el retorn del cap de llista de Junts per Catalunya Carles Puigdemont seria una forma de "no reconèixer el resultat democràtic" dels comicis del 21-D. La queixa s'ha produït en meitat d'un debat on ambdues formacions demanaven les compareixences que la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro per informar sobre la durada del 155 i el control a les finances catalanes –demanda a què Partit Popular, PSOE i Ciutadans s'han oposat i no prosperarà.
"Hem sabut que no s'accepta el resultat democràtic i que es perllongarà l'estat d'excepció del 155" ha lamentat el portaveu demòcrata Carles Campuzano. "Se'ns ha dit que no pot ser investit, sense ser detingut o empresonat, a no ser que es cometés un delicte flagrant. S'està modificant la composició del Parlament i no s'estan acceptant els resultats de les eleccions" ha reblat la diputat d'ERC Esther Capella sobre la resposta que tant el PP, com l'equip de Mariano Rajoy, van donar a la petició del president del Parlament Roger Torrent per abordar la investidura.
La qüestió és que el president espanyol ja va advertir anunciar que si s'intentava investir Puigdemont la intervenció es mantindria, ja que aquest decauria quan hi hagi Govern de facto. El fet és que el govern espanyol recorrerà davant del Tribunal Constitucional tot intent d'investir president a distància, insistint que la Moncloa no pot intervenir en les decisions judicials i el polític català és acusat de diversos delictes.
Aquesta mateixa línia ha seguit el portaveu popular Carlos Floriano, qui ha insistit que els termes del 155 eren "coneguts" –respectar la legalitat constitucional. I el portaveu de Cs, Juan Carlos Girauta, ha demanat diferenciar entre "impunitat i immunitat". Així les coses, els socialistes han justificat la seva negativa considerant que els partits independentistes eren els responsables que es mantingués la intervenció. A més, la diputada Sofia Hernanz ha esquivat la intervenció de les finances catalanes al·legant que estava en joc el finançament de totes les comunitats.
Des d'Unidos Podemos, el diputat d'En Comú Josep Vendrell, ha denunciat per la seva banda l'estratègia del govern espanyol amb Catalunya "d'amenaces", atribuint-li un "fracàs clamorós" a Santamaría.