Els partits independentistes ERC i PDeCAT s'han rearmat al Congrés per treure les llums i ombres de l'Operació Catalunya, després que el diari Público en revelés el darrer capítol aquesta setmana, dins l'episodi de La Camarga. L'objectiu del líder demòcrata, Francesc Homs, i el republicà, Joan Tardà, és posar en el punt de mira l'expresidenta del Partit Popular català, Alícia Sánchez-Camacho, i el cap de gabinet de la Presidència, Jorge Moragas, i arribar en darrera instància al fons de l'entramat.
Els republicans han demanat per carta al Fiscal General de l'Estat que actuï d'ofici contra Camacho i Moragas, per rastrejar indicis d'il·legalitat i conèixer si s'han destinat fons reservats a actuacions "il·lícites" contra adversaris polítics. Tardà es mostra pessimista, assenyalant que la Fiscalia quan s'ha hagut de plantar en qüestions que contradeien l'Executiu central, no ho ha fet, sinó que ha acabat per rendir-se. És l'exemple de l'exfiscal Eduardo Torres-Dulce, després de la celebració de la consulta del 9-N. Tanmateix, insisteixen que la seva funció és tornar-s'hi.
La segona ofensiva d'ERC és exigir a la Comissió de Secrets Oficials informació sobre la quantitat econòmica dels fons reservats, orientada a finançar operacions "fraudulentes" contra el procés català. Fonts republicanes es mostren escèptiques que aquestes dades els siguin oferides, però mantenen l'esperança que si no els les donen, pugui assenyalar-ne l'ocultació a ulls de la ciutadania. Allò que sí que esperen és que no els vetin la presència a l'organisme, com va passar en la legislatura anterior, on els grups de l'oposició es van queixar de forma "molt light", segons Tardà.
La qüestió és que cada grup ha de tenir un portaveu i Ciutadans va advocar fa setmanes perquè els independentistes no hi fossin presents. Fonts d'Esquerra expliquen que el diputat del Partit Popular, José Antonio Bermúdez de Castro, s'ha posat en contacte amb ells per saber qui en serà el portaveu, en aquest cas Tardà, i el feedback ha estat positiu. Per la banda dels demòcrates, sembla que el portaveu no serà Homs, sinó algun altre membre del PDeCAT. Almenys sí que podran tenir-hi un representant, gràcies a la cessió dels seus companys de Grup Mixt, on hi ha Compromís, EH Bildu i el PNB.
El PDeCAT també ha utilitzat els ressorts polítics per tornar-s'hi. El primer que ha fet aquest dimecres és registrar la petició de compareixença Camacho, i Moragas. El diputat Sergi Miquel ha explicat que la demanda va acompanyada d'una bateria de preguntes: "Tenia coneixement el Govern que el comissari Villarejo treballava encobert per una falsa identitat com a periodista del diari El Mundo i sota el nom de Javier Hidalgo? És habitual que els comissaris es facin passar per periodistes del diari El Mundo? Té indicis el govern sobre qui va fer la gravació? Considera el govern que les gravacions han pogut tenir efecte sobre els resultats electorals? Li sembla legítim al govern utilitzar, humiliar i perjudicar amigues de responsables polítiques del seu partit per enfonsar els seus rivals polítics? Sap el govern quina vinculació tenen les converses del senyor Moragas amb alguns bancs d'Andorra amb aquests enregistraments?".
Enmig d'aquest escenari, el portaveu Francesc Homs ha lamentat les accions del Tribunal Constitucional, i la demanda de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría a la Generalitat, perquè el procés "canviï de dinàmiques". "Que no hi hagi dret penal d'autor, és a dir, el que s'aplica a l'enemic, perquè això no és democràtic, ni de l'Estat de Dret. Tampoc aquesta contínua intromissió que veiem per part del govern de l'Estat a les més altes instàncies jurídiques", ha dit Homs, després que la Fiscalia del Tribunal Suprem decidís no acusar el president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, en el marc de la Púnica, "havent-hi indicis", segons el català.
A aquestes accions s’hi suma la comissió que el Congrés va aprovar fa uns mesos –amb vot favorable de tots els grups, llevat del PP– per investigar les escoltes de l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, al seu despatx, entre d'altres usos de l’anomenada “policia patriòtica, contra adversaris polítics”. Estava interrompuda per motius de salut de Fernández Díaz, però recentment va fer reaparició pública i la comissió es va reactivar. Aquest dijous els diputats que en formen part celebraran a les 9h la seva primera trobada informal.
"Arribarem a l'X de tot aquest procés, que no només té a veure amb el cas de Catalunya, o amb els independentistes" ha tancat Homs.