Una repetició electoral a Catalunya deixaria un Parlament encara més fragmentat, però el partit més perjudicat seria ERC. Segons una enquesta de Demoscopia y Servicios elaborada per a The Objective, el PSC i Junts tornarien a quedar a la mateixa distància que després del 12-M, però amb un escó més per a cadascun. Tanmateix, aquest escenari perjudicaria Salvador Illa, ja que ja no li donarien els números amb els suports d'ERC i Comuns per a la majoria absoluta. Una situació que portaria el socialista a dependre dels vots de PP i Vox per ser investit president. El més perjudicat d'una possible repetició electoral seria ERC, que perdria 3 escons, i per tant l'independentisme encara quedaria més lluny de la majoria parlamentària. Amb un retorn a les urnes, que se celebrarien el 13 d'octubre, el PSC aconseguiria un petit reforç amb 43 escons i el 28,8% dels sufragis (respecte als 42 escons i el 27,96% dels vots del 12-M). Junts per Catalunya també sortiria reforçat amb 1 escó més, és a dir, passaria de 35 a 36 diputats i tindria el suport del 22,7% dels electors, però no serviria perquè l'independentisme recuperés la majoria del Parlament. 

Pèrdua de l'independentisme 

Una nova cita a les urnes, posaria encara més en risc les forces independentistes del Parlament, especialment, per la caiguda d'Esquerra Republicana (17 escons i l'11,9% dels vots) i la CUP (amb 2 escons i 3,5% dels vots). El sondeig del digital s'ha fet entre el 20 i el 22 de juny, és a dir, en un context en el qual cap candidat ha presentat la candidatura a la investidura i amb la incògnita del retorn de Carles Puigdemont a Catalunya. Així doncs, segons el sondeig la repetició electoral suposaria un bloqueig del Parlament, ja que, no hi hauria opció a formar un tripartit entre PSC, ERC i Comuns —opció preferida per a Salvador Illa— perquè es quedarien amb 65 escons, actualment la majoria està marcada en 68. 

El PP, liderat per Alejandro Fernández, també milloraria els seus resultats pujant 1 escó, passaria de 15 a 16, i l'11,7% dels vots. No tindrien la mateixa fortuna els d'Ignacio Garriga, ja que Vox perdria un escó (d'11 a 10 i un 6,6% dels vots). La suma de PSC, PP i Vox superarien la majoria absoluta, amb 69 escons. Un escenari que en cap cas es podria donar entre els partits independentistes, que ni sumant els vots d'Aliança Catalana —amb qui ERC i Junts s'han negat a fer coalició— no donarien les sumes. Precisament, la formació de l'ultra Sílvia Orriols seria qui sortiria més beneficiada de tornar a votar, ja que passaria de 2 a 5 escons, i el 4,0% dels vots. Mentre que la CUP passaria de tenir 4 diputats a quedar-se amb només 3. El sondeig també pregunta sobre els escenaris possibles. Els enquestats consideren que Salvador Illa tindria més opcions que no pas Carles Puigdemont per ser el nou president de la Generalitat si pacta amb ERC i Comuns. Així ho consideren el 31,7%, mentre que la repetició electoral se situa com l'opció amb més probabilitat, amb un 44,6%. Per últim, la majoria absoluta per a Puigdemont és l'opció amb menys suports, el 23,7%. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!