Moviment d'Esquerra Republicana per permetre que Lluís Puig pugui votar al Parlament des de l'exili. La setmana passada, el Tribunal Constitucional anul·lava l'acord de la Mesa de la cambra que permetia que l'exconseller pogués delegar el seu vot i, amb la sentència, planava la incògnita sobre com podria seguir participant dels plens. Aquest mateix dimarts, en la reunió ordinària de la Mesa, s'ha informat d'aquesta resolució de l'alt tribunal, però no s'ha adoptat cap decisió, donat que no hi havia cap proposta d'acord o petició per recuperar el vot de Puig. Unes hores més tard, els republicans han mogut fitxa i han anunciat que proposen aplicar un vot telemàtic transitori al qual es pugui acollir el diputat a l'exili. Es tracta, doncs, d'un acord polític que aborda la Mesa en una reunió extraordinària aquesta mateixa tarda.

Marta Vilalta, portaveu d'ERC, ha detallat als mitjans de comunicació que seria un mecanisme nou basant-se en l'article 4.2 del reglament del Parlament de Catalunya, que recull el dret a vot dels diputats i diputades. Vilalta ha explicat que aquesta proposta es fa per la "impossibilitat de fer-ho de cap altra manera efectiva" una vegada la sentència del TC ha anul·lat la delegació de vot de Lluís Puig. La també secretària general adjunta dels republicans ha remarcat el caràcter transitori de la mesura davant la proposta de reforma de reglament del Parlament que va presentar la setmana passada el seu grup, juntament amb la CUP, que incorpora més supòsits d'admissió de la delegació de vot i que habilita el vot telemàtic "en la línia del que tenen altres cambres parlamentàries".

De fet, aquesta reforma planteja un vot telemàtic molt similar al que s'admet al Congrés dels Diputats. Vilalta ha destacat que es proposa aquest vot telemàtic transitori perquè la proposta de reforma de reglament de la cambra no es va tramitar per lectura única —on acusen Junts de "tombar-ho" a la Junta de Portaveus— i, encara que es farà per la via d'urgència extraordinària, trigarà unes setmanes a arribar al ple. Sobre la viabilitat d'aquest vot telemàtic transitori, la portaveu republicana ha volgut recordar que ja es va habilitar durant la pandèmia, que els consta que "és possible" i que "podria ser efectiu" aquest mateix dimecres, quan comença el ple d'aquesta setmana.

 

"Davant els bloquejos i ingerències judicials, noves solucions"

Durant la roda de premsa, Marta Vilalta ha indicat que "davant els bloquejos i ingerències judicials, busquem noves solucions i eines per a drets que són vulnerats". "El que volem és garantir de forma efectiva els vots i drets del diputat Lluís Puig", ha reblat. Vilalta ha aprofitat per traslladar la pressió als altres grups: "Qui es podrà oposar a un mecanisme que defensa el dret de vot del diputat? Qui es podrà oposar a la reforma del reglament del Parlament que concreta mecanismes de delegació de vot o de vot telemàtic?".