El Grup Parlamentari Republicà (ERC) al Congrés dels Diputats ha registrat un seguit de preguntes per al govern espanyol amb relació amb els assetjaments abusos físics i sexuals, i vexacions viscudes a les casernes militars durant les dècades dels 80 i 90, en ple període democràtic, per milers de joves catalans i d'altres territoris de l'Estat, que van servir en el servei militar obligatori.
Aquests han quedat recollits en el documental 'Et faran un home', del programa Sense Ficció de 3Cat, i que evidencien "una realitat silenciada", que asseguren "inclou suïcidis no investigats i morts en circumstàncies sospitoses", han afegit.
Els republicans denuncien que aquests casos documentats revelen "un patró d’impunitat i negligència institucional per part de les autoritats militars i civils", que han tingut conseqüències devastadores per a les víctimes i les seves famílies, a més en un context democràtic en què els drets fonamentals "haurien d’estar plenament garantits".
Remarquen que aquests fets no només reflecteixen abusos als drets humans, sinó també una gestió deficient per part de les institucions responsables de "garantir la seguretat i el benestar dels reclutes".
Reparació i garantir la justícia
Els diputats Jordi Salvador Duch i Francesc-Marc Álvaro Vidal han interpel·lat directament al Ministeri de Defensa, sobre si hi ha la intenció d'obrir una investigació arran dels casos documentats durant prop de dues dècades, a més d'establir un mecanisme des del govern espanyol per reparar de manera psicològica i econòmica a les víctimes d’abusos i assetjament durant el servei militar obligatori.
Des del grup republicà insten a la Moncloa a inicar un pla per promoure el reconeixement públic d’aquests abusos "com a part del deure de memòria democràtica", i mostren la seva preocupació per si hi ha la voluntat de garantir "un accés adequat a suport psicològic" per a les víctimes i els seus familiars.
Donada la gravetat dels delictes que es denuncien en aquest documental sobre uns fets que haurien ocorregut fa més de trenta anys, des d'ERC posen el crit d'alerta a què molts d'aquests delictes "poden estar prescrits", i que el govern ha de facilitar quins passos poden seguir les víctimes per garantir la justícia.
Asseguren que aquests episodis representen "un fracàs col·lectiu que mereix una revisió exhaustiva i una reparació moral i simbòlica cap a les víctimes", des del compromís amb la defensa dels drets humans, la justícia social i la memòria democràtica, i consideren imprescindible abordar aquesta qüestió per evitar la repetició dels fets i garantir "la dignitat de les persones no quedi en l’oblit", conclouen.