Esquerra Republicana vol aprofitar el debat de política general perquè el PSC es pronunciï sobre els acords d'investidura entre socialistes i republicans. Però no només això, també vol esgarrapar en les possibles contradiccions de Junts per Catalunya sobre el finançament. A l'espera de la lletra petita de les propostes de resolució, la portaveu republicana, Marta Vilalta, ha explicat que portaran al debat de política general d'aquest dimarts, dimecres i dijous al Parlament de Catalunya propostes com el finançament singular, l'amnistia o el referèndum. "Volem que hi hagi una àmplia majoria que vulgui sumar-se a aquest nou sistema de finançament, just i singular", ha dit Vilalta en una roda de premsa des de la seu d'ERC, des d'on ha dit que espera hi hagi una gran majoria de suport.

Els republicans volen "erigir-se" en l'alternativa de país i evidenciar la seva ambició: "La lluita per la sobirania nacional va acompanyada de l'ambició social". Pel que fa al finançament, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ja ha explicat aquest dilluns en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que donaria suport a tot allò que suposi marxar del règim comú i de la LOFCA. Davant d'això, Vilalta ha intentat cercar les possibles contradiccions dels juntaires: "No pot ser que aquells que es defineixen independentistes renunciïn a millores per al finançament". La qüestió no s'ha quedat aquí, sinó que també ha llançat un avís al PSC, reivindicant el compliment dels acords i recordant que els socialistes, inicialment, hi estaven en contra. 

"Estem lluny de la pretesa normalitat"

Els republicans també han avisat que "estem lluny de la pretesa normalitat" que vol evidenciar el president de la Generalitat, Salvador Illa. "El conflicte polític segueix i des d'ERC tenim clar que s'ha de solucionar votant a través d'un referèndum d'autodeterminació", ha assegurat Vilalta, que també posaran a debat la fi de la repressió a través d'una proposta de resolució que posi de manifest el compliment íntegre de la llei d'amnistia. "Som conscients que no hi ha una majoria política independentista, però estem parlant de termes democràtics. Perquè no hi hagi una majoria suficient, nosaltres no renunciarem als nostres valors fundacionals", ha reivindicat Vilalta.

Gestió de l'aeroport, apujar impostos turístics, o el no al transvasament de l'Ebre

El grup parlamentari republicà al Parlament també demanarà que la Generalitat formi part de l'aeroport del Prat. "Volem tenir la capacitat de decisió d'una infraestructura clau", ha reivindicat Vilalta, que també ha anunciat que presentaran propostes en contra de les instal·lacions de les línies de Molt Alta Tensió (MAT) o en contra del transvasament de l'Ebre. Alhora, ha explicat que tornaran a portar la llei que regulava els lloguers de temporada i que van tombar Junts per Catalunya i el PSC perquè consideraven que era una legislació "mal feta". A més, ERC també demanarà al Parlament que es posicioni sobre el model de turisme: "Volem un turisme sostenible i equitatiu", ha reivindicat la diputada d'ERC al Parlament. Per això, instaran al Govern a aprovar l'impost als grans vaixells, així com a incrementar els impostos als casinos per tal d'aturar projectes com el Hard Rock. De fet, tot plegat forma part de l'acord d'investidura del PSC amb ERC i els Comuns. 

Vilalta, a més, ha explicat que aquest dilluns a la tarda l'executiva d'ERC aprovarà formalment el Congrés del pròxim 30 de novembre, així com els seus terminis formals. Entre aquest dilluns i el dia 14 d'octubre s'obrirà un termini per registrar les candidatures, que seran proclamades el dia 15 d'octubre. Posteriorment, tindran un mes, fins al 15 de novembre, per recollir els avals -un 5% de la militància republicana-, mentre que el dia 16 de novembre començarà la campanya electoral. 

ERC torna a demanar als alts càrrecs del Govern Aragonès que abandonin l'executiu d'Illa

Amb tot, Vilalta ha tornat a demanar als alts càrrecs que formaven part del Govern Aragonès que abandonin l'actual executiu de Salvador Illa, malgrat que, segons Rac1, Oriol Junqueras demanés als socialistes que mantinguessin alguns d'ells. I és que Lluís Salvadó -pròxim a Junqueras- i Ramon Lamiel segueixen com a president del Port de Barcelona i com a director del Servei Català de Trànsit. "S'haurien de repensar la situació. És una incoherència", ha dit Vilalta als càrrecs que són militants d'ERC. Tot i això, també ha criticat el Govern de Salvador Illa per mantenir aquesta situació. "El procés de relleu no va tan de pressa com hauríem volgut. Això evidencia que el Govern Alternatiu era més aviat una façana", ha dit Vilalta, que demana "màxima celeritat" a l'executiu d'Illa a l'hora de fer els relleus. 

D'altra banda, Vilalta també ha condemnat les paraules del president de Castella La Manxa, Emiliano García-Page, qui va assegurar que els diners dels catalans són de tots els espanyols. "Són paraules retrògrades i una falta de respecte cap a la gent treballadora i les empreses del nostre país". Alhora, ha volgut defensar el sistema de compliment del partit, davant les crítiques de la candidatura de Foc Nou liderada per Helena Solà i Alfred Bosch per les investigacions sobre l'estructura B del partit: "El sistema compliance vetlla perquè hi hagi integritat, a més d'estar regulat i ser independent. No es pot posar en dubte cap a persones que hi han treballat durant molt temps".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!