Esquerra Republicana torna a posar la lupa sobre Felip VI. Els republicans han registrat al Congrés dels Diputats una bateria de preguntes escrites dirigides a la Moncloa amb la voluntat d’obtenir respostes sobre el cost i la gestió dels 192 viatges oficials que ha fet el rei espanyol entre el juny del 2014 (quan va ser coronat) i el desembre del 2023 (l’última data disponible en les memòries d’activitats que publica la Casa Reial). El seu objectiu és “posar llum sobre unes despeses que, avui en dia, continuen sent opaques”, segons denuncien des de les files d’ERC. Les dades sobre els viatges oficials del monarca les ha revelat Público, que denuncia que la Llei de Secrets Oficials, aprovada durant el franquisme, es fa servir com una eina per mantenir l’opacitat sobre les despeses dels desplaçaments del rei espanyol. Concretament, l’any en el qual Felip VI va fer més viatges va ser el 2022, amb 25 viatges en quinze països diferents. El 2023, l’últim any amb dades, va fer 21 viatges a disset països. “La transparència en la gestió dels fons públics és un principi fonamental en qualsevol democràcia consolidada. Tanmateix, la Casa Reial espanyola continua essent una excepció notable en aquest àmbit”, denuncien des d’ERC.
Les vuit preguntes que planteja ERC
Concretament, els republicans traslladen a la Moncloa vuit interrogants. Sobre els 192 desplaçaments oficials fets entre el 2014 i el 2023, volen saber-ne el cost detallat, desglossat per any i per viatge, i quins ministeris han assumit les despeses i quin ha estat l’import assignat per a cadascun d’ells. Així mateix, reclamen informació sobre els criteris utilitzats per “determinar la necessitat i la durada dels viatges” i sobre si s’ha realitzat alguna auditoria interna o externa sobre les despeses associades als viatges. “Quines mesures s’han pres per garantir la transparència i la rendició de comptes en relació amb les despeses de la Casa Reial, especialment pel que fa als viatges oficials?”, pregunten els republicans.
Tres preguntes més. Més enllà de la informació específica sobre els viatges de Felip VI, ERC va més enllà i apunta en altres direccions. D’una banda, pregunta si el govern espanyol s’ha plantejat modificar la Llei de Secrets Oficials per “permetre un major accés a la informació sobre les activitats i despeses de la Casa Reial”. D’altra banda, demana explicacions sobre els motius pels quals la Mesa del Congrés ha vetat reiteradament les propostes de llei i les comissions d’investigació relacionades amb la transparència de la Casa Reial. Finalment, interroga sobre si es preveu establir un mecanisme de fiscalització permanent per part del Tribunal de Comptes sobre les partides pressupostàries assignades a la Casa Reial i les variacions en el patrimoni de la Família Reial. Ara fa tres anys, el Tribunal de Comptes i la Casa Reial van signar un conveni per fiscalitzar els comptes de la Zarzuela, però els republicans volen anar més enllà.
ERC denuncia que la Mesa del Congrés “ha vetat repetidament” les iniciatives sobre la transparència de la Casa Reial
“És imprescindible continuar exigint mecanismes de control i transparència sobre les despeses de la Casa Reial i del cap de l’Estat, especialment en un moment en el qual l’opinió pública veu diàriament com apareixen notícies que només fan que augmentar la desconfiança i les ombres de dubte envers les institucions i els representants públics”, esgrimeix ERC en l’exposició de motius de la iniciativa. Així mateix, els republicans relaten que en els últims anys han topat sistemàticament amb la negativa de la Mesa del Congrés a posar llum a l’activitat econòmica de la Zarzuela. I és que, tal com recorda ERC, l’òrgan de govern de la Cambra Baixa “ha vetat repetidament la tramitació de propostes relacionades amb la transparència de la Casa Reial”, al·legant la inviolabilitat del rei o escudant-se en la Llei de Secrets Oficials.
L’exposició de motius repassa algunes de les iniciatives promogudes per ERC. La darrera va ser el juny del 2024, quan els republicans van registrar una proposició no de llei per auditar tots els recursos públics destinats a la Casa del Rei, la Família Reial i el rei emèrit. Dos anys abans, ERC havia sol·licitat que s’elaborés una auditoria pública de totes les despeses atribuïbles a qualsevol departament del govern espanyol destinades als membres de la Casa Reial. A més, s’han promogut diverses peticions per crear comissions d’investigació al Congrés sobre presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial i les seves relacions amb l’Aràbia Saudita.