Havent viscut en primera persona les turbulències constants entre socis del govern Torra, Pere Aragonès ambiciona liderar un executiu que funcioni de manera radicalment diferent, per passar de la muntanya russa permanent a l'oasi. A ERC no li val, només, amb un acord per la investidura, sinó que vol garantir-se quatre anys més o menys estables. Per això pressiona per apuntalar el futur govern Aragonès abans que comenci a caminar. Els republicans han redoblat aquest dissabte la pressió pública a Junts, la CUP i els comuns, a qui exigeixen "generositat" i "estar a l'altura".
Avui, Oriol Junqueras ha pres la paraula per reforçar el discurs d'Aragonès durant el consell nacional de l'organització. Ho ha fet erigint el seu partit com la taula de salvació de "la gent que pateix", que "mereix saber que tots els que poden contribuir a donar un govern fort, estable, convençut" no s'hi posaran de perfil. Sense mencionar-les, ha reclamat a les tres forces polítiques implicades en les negociacions que "superin possibles temptacions egoistes" i actuïn amb "generositat" per fer realitat un nou Govern que compti amb una sòlida majoria al Parlament. És més, ha instat els agents econòmics i socials del país a ajudar a pressionar per l'acord.
Les properes hores seran clau. Aragonès, que és qui té la potestat per convocar el ple de constitució del Parlament, ha optat per allargar al màxim el termini permès per llei i situar la sessió constitutiva per divendres 12. Aquell dia s'hauran de repartir els càrrecs a la Mesa, inclòs el president o presidenta de la cambra. L'aspiració d'ERC és que abans de divendres s'hagi arribat a un acord que miri més enllà, a la investidura i a la legislatura sencera. L'objectiu, però, sembla difícil d'aconseguir, més després que la CUP hagi advertit que, com ha fet sempre, anirà prenent les decisions pas a pas, ja que el seu model assembleari requereix cuinar els pactes a foc lent. A Junts tampoc no tenen pressa i s'espolsen la pressió guanyant temps per posar ERC contra les cordes del calendari.
"No podem perdre temps", els ha demanat Aragonès. I, també sense posar-hi noms, ha assenyalat que "és important que es vulguin abordar tots els temes, de tots els àmbits". Unes paraules clarament adreçades a Junts per Catalunya, que fins ara només s'ha obert a abordar l'apartat relacionat amb el camí cap a la independència. Fins que no es desencalli un acord amb ERC sobre aquesta carpeta, no volen passar a altres pantalles. Asseguren que no caldrà seguir negociant si no tanquen un full de ruta compartit, perquè si no comparteixen estratègia nacional, no podran compartir govern.
A ERC creixen els temors que Junts opti per dinamitar la negociació i aixecar-se de la taula, deixant Aragonès sense opcions de ser investit si no és amb la complicitat del PSC. "No és moment d'egoismes, és moment de pensar més enllà d'un mateix", ha afirmat el presidenciable republicà, que ha tornat a insistir que si arriba a president, vol fer foc no, perquè "no val fer les coses com s'han fet sempre". El seu projecte, recalca, passa per una Nova Generalitat Republicana que treballi per l'autodeterminació i l'amnistia, per la lluita contra el feixisme, però també per la sortida de la crisi per l'esquerra, amb polítiques progressistes que "no escatimin en inversió i ajudes".
Negociació a dues velocitats
Al llarg de la darrera setmana, quan s'han accelerat i intensificat els contactes a tres bandes per tancar un acord, s'ha constatat que la negociació d'ERC té dues velocitats, si més no, això és el que es vol fer veure.
Els republicans s'han esforçat a pregonar cada vegada que han tingut ocasió que amb la CUP tot avança com la seda, sense esculls destacats que puguin fer ensopegar les relacions. Anticapitalistes i republicans han avançat en diversos àmbits, que van des de la revisió del model d'ordre públic de Catalunya al pla de rescat social.
En canvi, sobre les converses amb Junts, mantenen el silenci. L'únic que n'ha transcendit públicament és que estan encallats en la concreció del full de ruta independentista perquè els de Puigdemont demanen acotar la via del diàleg amb un límit temporal i una auditoria que garanteixi que no s'eternitzarà en el temps.
Referèndum en aquesta legislatura
Si una cosa ha deixat clara ERC no només durant la campanya sinó per escrit en tots els seus documents interns, és que seria un greu error tornar a posar dates al procés, un cop constatat el fracàs dels famosos 18 mesos de Junts pel Sí.
Aquesta idea topa amb les propostes tant de Junts com de la CUP. Tot i que els junters duen el compromís per un nou referèndum al programa, Laura Borràs va expressar, en campanya, la seva aposta per activar la DUI si l'independentisme superava el 50% dels vots el 14-F, com ha passat. Pel que fa a la CUP, els anticapitalistes són partidaris de tornar a repetir un referèndum abans del 2025, és a dir, dins d'aquesta legislatura -si és que no s'avancen les eleccions-.
A la imatge principal, Oriol Junqueras intervé al consell nacional d'ERC. / Marc Puig