Tres setmanes després que Junts enviés de nou la llei d'amnistia a la comissió de Justícia del Congrés i amb el PSOE demanant a la mesa de la institució que allargui el termini per a poder-la negociar, des d'ERC pressionen aquests dos partits perquè no endarrereixin més aquestes converses i aconseguir aprovar la llei a la cambra baixa. La portaveu del partit, Raquel Sans, ha lamentat en roda de premsa que, passades tres setmanes, la negociació es troba "exactament allà mateix on érem, no hem pogut avançar", motiu pel qual ha demanat a PSOE i Junts que no demorin més una llei "necessària i imprescindible". "El que els demanem és celeritat, havia de ser una cosa ràpida, però tres setmanes després estem al mateix lloc", ha insistit Raquel Sans, exigint-los que "accelerin i siguin responsables".
Sans ha volgut recordar a Junts, partit que va decidir votar en contra del text de la llei a finals de gener en considerar-lo massa poc sòlid i que deixava persones represaliades fora. La republicana ha volgut deixar clar que "el terreny de joc" de la llei d'amnistia és el mateix que fa tres setmanes i, per tant, "allò que es pot aprovar avui es podia aprovar fa un mes". "No existeixen solucions màgiques", ha insistit Sans, assegurant que el paper que juga la seva formació en les negociacions és que "la llei es pugui aprovar i aplicar". Des de finals de gener, els republicans han anat insistint que el text de la llei d'amnistia és sòlid i robust.
Preguntada per si els pressupostos catalans, que el Govern d'ERC ha de pactar amb com a menys dues formacions més, depenen de si la llei d'amnistia s'aprova o no a Madrid, Sans ha resolt que són dos elements independents entre ells i els ha volgut deslligar, tot i que ha reclamat “responsabilitat” a totes les formacions perquè els comptes es puguin aprovar.
Felicitacions al BNG, amb negociacions per les europees
Des d'ERC també han volgut aprofitar la roda de premsa d'aquest dilluns per felicitar el BNG pels seus bons resultats aquest diumenge a les eleccions gallegues, on va arribar fins als 25 diputats, rècord històric de la formació nacionalista, lamentant, això sí, que aquestes xifres dels d'Ana Ponton no han servit per evitar una nova majoria absoluta del PP a Galícia. "Els resultats són històrics i heroics, posant en evidència la bona feina feta pel BNG i la seva política de proximitat posant l'agenda social gallega al centre", ha celebrat Raquel Sans, recordant els vincles entre les dues formacions, per exemple, amb una candidatura conjunta a la Unió Europea sota el nom d'Ara Repúbliques. Pregunta per si aquesta fórmula juntament amb EH Bildu es repetirà en les eleccions del mes de juny, la portaveu ha assegurat que encara s'està negociant.