Durant els tres mesos i tres dies que va durar la farragosa negociació per formar govern, el Consell per la República va convertir-se en el símbol de la discòrdia entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Els republicans percebien que els junters tenien la intenció de "tutelar" -va ser el verb de moda- Pere Aragonès a través de l'ens amb seu a Waterloo, un extrem que els de Carles Puigdemont sempre han negat. El Consell va esdevenir la punta de l'iceberg, en el fons però, s'amagava la dissonància estratègica entre les dues principals formacions independentistes.
Finalment, conscients de tot el que podrien perdre-hi si forçaven el país a repetir eleccions, posant en risc la majoria de vots independentistes que per primera vegada superen el 50%, ERC i Junts van segellar un acord per repetir coalició en el qual xutaven la pilota endavant. És a dir, desplaçaven l'escull per al futur, un cop ja hagués arrencat la legislatura.
Pilota endavant
Apostem per un Espai de coordinació, consens i direcció estratègica que actuï de forma discreta i que busqui transitòriament la coordinació amb el Consell per la República fins que aquest finalitzi la seva reformulació en consens entre totes les organitzacions perquè l’espai de Coordinació, Consens i Direcció estratègica es pugui situar en el seu marc. És el complex redactat que van pactar Pere Aragonès i Jordi Sànchez i que, bàsicament, ve a dir que la direcció estratègica del procés s'ha de liderar des d'un òrgan integrat per ERC, Junts, la CUP, Òmnium i l'ANC i que aquest espai podrà ser el Consell per la República un cop s'hagi reinventat per fer-lo més participatiu. A la pràctica, restar pes a Junts i donar més presència a republicans i anticapitalistes.
Fa uns dies, el Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont però que comanda Toni Comín, va anunciar que celebrarà eleccions per designar la seva assemblea de representants entre l'1 i el 3 d'octubre. S'hauran de triar 121 membres que posteriorment triaran un govern -com es fa al Parlament després de les eleccions-. La notícia ha causat sorpresa a ERC, perquè considera que el que "seria lògic" és que abans d'arribar a aquest punt es portés a terme la reformulació pactada amb Junts. Així ho ha comunicat Marta Vilalta durant la roda de premsa posterior a l'executiva dels republicans, aquest dilluns.
Centrar-se en la internacionalització
Si bé s'han creat els grups de treball que han d'abordar la reorganització del Consell per la República, no hi ha hagut cap concreció al respecte. De fet, mentre l'ens considera que la remodelació l'ha de pilotar la nova direcció escollida el proper octubre, ERC en discrepa i reclama que sigui a l'inrevés i que les eleccions se celebrin amb la renovació ja feta. En qualsevol cas, el que sí que tenen clar els d'Oriol Junqueras és que la funció principal d'aquest organisme ha de ser la internacionalització de la causa catalana. És a dir, que ha de centrar els esforços en aquesta tasca en comptes de marcar el pas del govern en relació al full de ruta.