El dissabte, la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, assenyalava que des de la seva formació donen per "descomptada" la llei d'amnistia perquè en l'acord per la Mesa del Congrés signat amb el PSOE i Sumar s'hi incloïa la fi de la judicialització del conflicte "per totes les vies legals necessàries". I així ho han ratificat de nou els republicans aquest dilluns després de la reunió de la Permanent Nacional: vist que l'amnistia creuen que ja està acordada —i que defensen que és així per la "feina prèvia" feta per ells des de fa tres anys—, des de Calàbria volen que ara Sánchez vagi "un pas més enllà" en el marc de negociació que han fixat més enllà de la mesura de gràcia: l'autodeterminació, la resolució política del conflicte i la "millora del benestar" de la ciutadania —que es traduiria en la fi del dèficit fiscal o el traspàs de Rodalies—. A Esquerra subratllen que no entraran en negociacions "d'última hora" i, amb aquests elements al damunt de la taula, han llançat un missatge de pressió a Pedro Sánchez si vol comptar amb el suport dels republicans: "Que espavili".

Raquel Sans, qui ha verbalitzat aquest dilluns aquesta posició d'ERC, ha evitat aclarir si la possibilitat que els països de la Unió Europea rebutgin l'oficialitat del català suposaria una línia vermella per a la negociació o si l'amnistia s'ha d'aprovar abans o després de la investidura de Sánchez: "Està molt bé per als titulars que hi hagi línies vermelles, però quan estàs en una negociació, el que cal fer és negociar". En aquest sentit, la vicesecretària general de Feminismes i LGTBI de la formació ha receptat "discreció" en aquestes converses.

Sobre aquest dimarts, jornada on els 27 països de la UE abordaran l'oficialitat del català, l'eusquera i el gallec, Sans ha recordat que la "responsabilitat" de complir els acords recau en el govern de l'Estat i que és a la Moncloa on s'ha de preguntar si "estan fent tot el possible" per garantir que aquestes tres llengües siguin oficials en el marc del club comunitari. "Tota la pressió és cap a ells, són els qui necessiten els vots", ha etzibat la portaveu del partit, tasca que compagina amb Marta Vilalta. I respecte als missatges que van llençant algunes veus des del PSOE i Sumar reclamant algun gest de l'independentisme per facilitar l'acord, com pot ser la renúncia a la via unilateral, Raquel Sans ha afirmat que no renunciaran a "cap via democràtica" per aconseguir l'objectiu polític: "Prioritzem la via de la negociació, el que demanaríem és que el govern de l'Estat renunciï a la seva unilateralitat fent veure que el conflicte no existeix i que s'ha acabat". "Demanem el referèndum d'autodeterminació, que d'unilateral en té molt poc", ha insistit.

 

Les intervencions d'ERC al Congrés seran en català

Els focus no només se situaran al Consell de la Unió Europea aquest dimarts, sinó que també hi haurà mirades posades al Congrés dels Diputats. A partir d'aquesta jornada, es podrà parlar en català, eusquera i gallec a la cambra baixa espanyola. La portaveu republicana ha aclarit que la instrucció és fer totes les intervencions en català, en resposta a una piulada de l'exdiputat Joan Tardà que qüestionava aquest plantejament i qualificava de "greu error deixar de fer independentisme català en castellà". En concret, Sans ha estat preguntada per la llengua que utilitzarà Gabriel Rufián i així és com ha replicat: "Si parla en nom d'Esquerra Republicana, el compromís del partit és que es parli en català". En tot cas, la vicesecretària general d'ERC ha volgut celebrar aquest "fet històric" després de "molta lluita" i d'haver estat "foragitats" de la tribuna del Congrés per parlar en català: "Ens deien allò de 'pinganillos jamás' i, al final, amb voluntat política, es podrà parlar català".