Un dels punts que es va aprovar en el passat ple monogràfic sobre les incidències al sistema ferroviari que va tenir lloc la setmana passada al Parlament de Catalunya (on es va demanar al president Salvador Illa que cessés la consellera de Territori, Sílvia Paneque)  va ser instar el Govern a millorar la informació sobre el servei i que hi hagi un rendiment de comptes més alt per part dels responsables de Renfe i Adif. En aquest sentit, Esquerra Republicana ha proposat crear una comissió de seguiment a la cambra catalana sobre Rodalies, amb l'objectiu que el Govern hi comparegui per detallar les causes de les incidències que afecten dia rere dia aquest servei amb afectacions sobre milers de catalans. Aquest dimarts mateix, s'han suspès diversos trens en el marc de l'última jornada convocada pels sindicats contra el traspàs de Rodalies. 

Aquesta comissió, que ha plantejat l'exconsellera i ara portaveu, Ester Capella, en roda de premsa, seria setmanal tot i que s'ha evitat proposar noms que hi haurien de comparèixer: "Cada dia sentim els responsables de la situació, que són Renfe i Adif, fent declaracions. El Parlament ha d'actuar també, utilitzant els seus mecanismes per fer efectiva la transparència", ha resolt Capella, que ha reconegut que la situació de Rodalies no es resoldrà "ni en 24 hores ni en mig any". Durant tota aquesta crisi, des d'ERC han volgut posar més el focus sobre Renfe i Adif que no sobre el Govern de la Generalitat i la consellera Paneque, tot i que es van abstenir en la proposta per demanar-ne el cessament, ja que li retreuen que, en lloc de centrar-se a defensar Catalunya, es dediqui a fer de "para-xocs" d'Adif i Renfe. 

Posició davant els decrets

La setmana vinent, el ple del Parlament votarà tres decrets aprovats pel Govern. I ERC, un dels seus socis preferents, en paraules de Salvador Illa, ha deixat clar que no votarà a favor del decret que fa referència als càmpings de zones inundables, mentre que ha reclamat a l'Executiu català que si vol el seu suport als altres dos (habitatge i contractació pública) els haurà d'obrir com a projecte de llei: "No s'hi val a dir que si estàs d'acord amb una sèrie d'aspectes has d'estar d'acord amb el tot", ha reflexionat la portaveu dels republicans a la cambra catalana, que ja van portar el decret òmnibus en matèria d'habitatge davant del Consell de Garanties Estatutàries. A més a més, el Govern del PSC també espera comptar amb el suport d'ERC i dels comuns, els seus socis d'investidura, per a poder aprovar un nou decret davant la manca de pressupostos, però la negociació encara està, tal com reconeixen, "molt verda". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic