Les direccions del PSOE i ERC continuen negociant el suport dels republicans a la pròrroga de l'estat d'alarma. De moment, sense avenços. Diumenge al vespre hi va haver una altra reunió dels equips negociadors, la tercera aquesta setmana, però fonts republicanes confirmen a El Nacional que, de moment, no hi ha "cap avenç". Tot i això, asseguren que mantenen oberts els canals de comunicació amb els socialistes i que estan en espera de rebre un esborrany del PSOE amb la seva proposta.
El partit dirigit per Oriol Junqueras exigeix que en la fase de desescalada "la Generalitat recuperi el poder decidir i s'acabi el comandament únic". També que es permeti als ajuntaments gastar els superàvits acumulats per finalitats socials i que hi hagi un permís laboral retribuït per les famílies que tinguin menors o persones grans a càrrec. Segons les mateixes fonts, els socialistes estan oberts a permetre l'ús del superàvit, però no en el permís de conciliació.
"Ara per ara s'està en espera de l'esborrany", apunten des de les files republicanes, que esperen que inclogui un estat d'alarma més "flexible i light" i que serveixi només per garantir la "mobilitat mínima". Aquesta hauria de ser l'última pròrroga, segons va confirmar el president Pedro Sánchez aquest cap de setmana, i duraria un mes. La votació és dimecres, pel que els republicans mantenen la porta oberta a canviar el sentit del seu vot fins al darrer moment, si hi ha "canvis suficients".
"Catalunya no pot ser una gestoria"
Més tard ho ha confirmant la portaveu del partit, Marta Vilalta, en l'habitual roda de premsa dels dilluns. Vilalta ha assegurat que seguiran negociant "en les properes hores" per "responsabilitat", però ha avisat que en aquests moments la seva posició es manté en el vot contrari a la pròrroga perquè "no es donen les condicions per tornar a l'abstenció". "Catalunya no pot ser una gestoria", ha afirmat Vilalta.
La també secretària general adjunta ha carregat contra el comandament únic, que considera que no és "útil per la ciutadania", i ha defensat que la desescalada no es pot gestionar des de Madrid i esperant que la proposta del Govern de la Generalitat passi l'"examen" cada setmana. Vilalta ha valorat positivament la "voluntat" de la Moncloa de canviar el sistema i negociar amb ells, però ha lamentat que no es tradueixi en "accions" per canviar el sentit del vot.
Per altra banda, sobre la mesa de negociació, Vilalta ha insistit en que s'ha reprendre perquè el conflicte persisteix, i ha apostat per fer-ho a mesura que avancin les fases de la desescalada. Tot i això, Vilalta no s'ha mostrat taxativa en que la represa d'aquesta negociació o posar una data per la propera reunió sigui una condició per canviar el vot de l'estat d'alarma.
Negociació diferenciada de JxCat
A més d'ERC, els socialistes també han iniciat converses amb JxCat, que estan oberts a canviar el vot contrari a la pròrroga si el decret que se sotmeti a votació recull les seves peticions. La portaveu Laura Borràs va fer arribar diumenge les seves peticions a la vicepresidenta Carmen Calvo, entre les quals hi ha que el president Quim Torra sigui considerat autoritat competent a Catalunya.
Preguntada per aquest fet, Vilalta ha defensat que les negociacions dels dos partits són diferenciades i que no estan coordinades, però ha celebrat que vagin en una línia similar. Tot i això, ha volgut deixar clar que no només ha de ser Torra l'autoritat competent, sinó el govern de la Generalitat, amb "el president al capdavant i els consellers en el seus àmbits". En aquest sentit, ha subratllat que cal una "importantíssima" participació de la consellera de Salut, Alba Vergés.
Equips negociadors de la investidura
Després que els republicans votessin en contra de l'última pròrroga de l'estat d'alarma, fet que va suposar un toc d'atenció als socialistes, des la Moncloa s'ha decidit reactivar el trident de la investidura per recuperar el suport dels republicans. Així, aquesta darrera setmana hi ha hagut tres reunions entre els dos partits comandades, per una banda, per José Luís Ábalos, Salvador Illa i Ariadna Lastra; i per l'altra, per Marta Vilalta, Gabriel Rufián i Josep Maria Jové.
Des del govern espanyol són conscients que, fins ara, la seva aplicació ha creat molt de malestar entre governs autonòmics de tots els colors, però sobretot a Catalunya i el País Basc, i estan disposats a modificar-ho. Sánchez va prometre aquest cap de setmana una "desescalada institucional", deixar com una única autoritat competent el ministre de Sanitat i establir mecanismes de codecisió molt més horitzontals, però caldrà veure com es concreta.
De moment, pels republicans és "insuficient" i no ho consideren una "cogovernança", a més, insisteixen que les decisions del desconfinament les ha de prendre Catalunya. Amb tot, la direcció dels republicans assegura que està a l'espera de veure com és l'esborrany de l'estat d'alarma del govern de Sánchez i preparant les esmenes corresponents i avisen que, en cas que les seves condicions es vegin contemplades, estudiaran si convoquen una reunió de l'executiva per canviar el sentit del vot abans de dimecres.