Incomoditat però seguir negociant. És el que es desprèn de la reunió que han tingut avui càrrecs d'Esquerra Republicana amb el PSOE després del rebombori creat pel govern espanyol amb la llei d'audiovisual, que només preveu imposar quotes de català per a les plataformes amb seu a Espanya, però no per a empreses internacionals com Netflix o HBO. Poques hores després que la llei s'aprovés ahir en el Consell de Ministres, ERC va advertir que si no es rectifica, aquesta llei no s'aprovarà i fins tot va condicionar l'aprovació dels pressupostos de l'estat a aquesta qüestió.
Després de tot plegat, dirigents d'ERC com Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové s'han reunit la tarda d'aquest dimecres amb els socialistes Maria Jesús Montero, Félix Bolaños, Héctor Gómez i Adriana Lastra per posar fil a l'agulla, en una reunió que s'ha allargat dues hores i mitja. Segons fonts republicanes, en la trobada els d'Oriol Junqueras han manifestat el seu malestar, i han anunciat que treballaran esmenes per blindar el català "perquè no hi hagi equívocs". Després de la trobada, els republicans han marxat a casa considerant que els socialistes tenen el convenciment que cal seguir treballant abordant aquestes esmenes.
Fonts de la Moncloa, per la seva banda, han apuntat que en la trobada s'han evidenciat diferències en la interpretació del text, i asseguren que les negociacions seguiran de forma urgent mitjançant dos grups de treball: un amb caràcter tècnic amb el secretari de l'Estat de telecomunicacions, i un altre més polític. Sigui com sigui, detallen que la trobada s'ha caracteritzat per un ambient constructiu, i que en ella s'ha arribat a l'acord de la necessitat de separar la negociació dels pressupostos generals de l'estat de la llei de l'audiovisual.
La llei audiovisual estatal va finalitzar ahir el seu recorregut al govern espanyol, amb l'aprovació en Consell de Ministres. Ara, en les pròximes setmanes, farà el salt al Congrés dels Diputats i el Senat, per a la seva tramitació parlamentària, on podrà ser esmenada pels diferents grups. Una notícia que va sentar fatal a les files republicanes.
Què s'havia acordat?
ERC i La Moncloa havien pactat “l’obligatorietat d'incloure una quota per a llengües cooficials del 6% del contingut ofert en les plataformes audiovisuals". Concretament, el 30% del catàleg ha de ser obra europea. D’aquest 30%, la meitat haurà de ser en llengües de l'Estat, i d'aquestes el 40% en català, euskera o gallec. I així apareix en el projecte de llei.
Però la norma ha acabat tenint lletra petita: aquestes quotes només vinculen les plataformes "amb seu a Espanya", segons fonts del govern espanyol. En canvi, no es podrà obligar empreses que no tenen la residència a l'Estat espanyol. Per posar-ne un exemple, Movistar, Atresmedia o Filmin hi estarien obligades. De fet, aquesta última ja compleix la ràtio. En canvi, no afectaria Netflix, Amazon Prime Video o HBO. Regeix la norma europea del "país d'origen".
Ahir, quan la llei audiovisual estatal va ser aprovada pel Consell de Ministres, va ser quan van saltar totes les alarmes. El blindatge del català no era tal com s'havia venut. Malgrat les amenaces dels republicans, la vicepresidenta primera Nadia Calviño aquest matí en una entrevista no s’ha mogut d’allà on era. Les alarmes no només han saltat a ERC, sinó també als socis d’Unides Podem. Tant, que el president del grup parlamentari, Jaume Asens, ha advertit avui que la seva formació està "més a prop del no que del sí" a la llei audiovisual. De fet, Asens ha retret als socialistes que no l’hagin negociat amb ells.