El Congrés dels Diputats està acabant de posar fil a l’agulla a la investigació parlamentària sobre l’operació Catalunya i el cas Pegasus que el PSOE es va comprometre a permetre a canvi del suport de l’independentisme en l’elecció de Francina Armengol com a presidenta del Congrés. Ara bé, està sent un procés lent. Les comissions d’investigació es van aprovar el desembre, es van constituir a finals de febrer, però havien quedat paralitzades durant mesos. A finals de setembre, van començar-se a reactivar i ara han de començar a treballar. La primera que ha arrencat els motors ha estat la de l’operació Catalunya, demanant explicacions als responsables de la policia patriòtica. També s’ha activat la dels atemptats del 17-A del 2017, que la setmana passada va aprovar el llistat de compareixences. Quedava al tinter la referent al cas Pegasus, pactada entre ERC i el PSOE el passat mes d’agost. I, segons ha sabut ElNacional.cat, socialistes i republicans han decidit finalment que passi a formar part de la de l’operació Catalunya per optimitzar i maximitzar els esforços. Des de les files d’ERC posen en relleu que sense el pacte inicial amb el PSOE “mai s’hauria investigat” a fons el cas Pegasus i subratllen que han aconseguit, per exemple, que hagin de comparèixer els dos últims directors del CNI: Paz Esteban i Félix Sanz Roldán.
Quina serà la fórmula? Amb aquest acord, la comissió relativa al cas Pegasus quedarà “dins” de la de l’operació Catalunya, però tindrà un llistat propi de compareixents. “No és que s’integri i no queda diluïda, sinó que passa a formar-ne part, hi ha molts noms que hauran de donar explicacions”, deixen clar les fonts d’ERC preguntades per ElNacional.cat. Hi haurà una llista relacionada amb cada tema: la de l’operació Catalunya ja està tancada, amb noms com Mariano Rajoy o Soraya Sáenz de Santamaría, i la referent al cas Pegasus “s’està acabant de tancar”, però ERC i el PSOE van en la “bona direcció”. Quan començaran a citar-se compareixents? Encara no està clar, però ERC té la voluntat que sigui “com més aviat millor” per no demorar-ho més en el temps. A més, les comissions també mantindran els portaveus propis.
“Són comissions que tenen vasos comunicants”, argumenten fonts d’ERC consultades per aquest mitjà. “Pegasus és una branca més de l’operació Catalunya”, afegeixen les mateixes veus. Des de les files republicanes, esgrimeixen que aquesta via “facilita les coses a l’hora de treure conclusions” i alerten que, amb tota la feina parlamentària que tenen sobre la taula, hi ha un “risc de coll d’ampolla”. “Si ho disgregues, queda tot molt difús i es pot demorar en el temps”, avisen. I, per aquest motiu, la millor via és unir forces i combinar la investigació sobre l’operació Catalunya i sobre el cas Pegasus, que girarà al voltant d’uns fets (l’espionatge a 65 persones de l’entorn independentista) que van tenir lloc amb Pedro Sánchez a la Moncloa. La pròxima data al calendari és la del dimarts 22 d’octubre a les dues del migdia: es reuneixen la Mesa i els Portaveus de la comissió de l’operació Catalunya i és possible que allà s’abordi aquesta qüestió. Fonts de Junts per Catalunya apunten que ells sempre han defensat que Pegasus és “una de les peces” de l’operació Catalunya i consideren que “incloure” el cas d’espionatge dins de la comissió d’investigació que ja està en funcionament és “coherent” amb aquesta visió.
Félix Sanz Roldán i Paz Esteban seran interrogats
Les fonts d’ERC contactades per ElNacional.cat posen en relleu que, de moment, han aconseguit que el PSOE accepti que els màxims responsables del Centre Nacional d’Intel·ligència hagin de ser interrogats. En un primer moment, els socialistes no tenien la intenció de fer-los comparèixer. Són Félix Sanz Roldán, director del CNI entre el 2009 i el 2019, i Paz Esteban, la seva successora i cessada arran del cas Pegasus. Va ser un tallafoc i ara ERC vol demanar-li explicacions directament.
“Investigar les actuacions de les estructures de l’Estat implicades en l’espionatge i la intromissió a la intimitat dels líders polítics”
El pla de treball que va registrar ERC el passat mes de març indicava que la comissió del cas Pegasus tindrà per objecte “investigar les actuacions de les estructures de l’Estat implicades en l’espionatge i la intromissió a la intimitat a través del codi maliciós Pegasus i Candiru de líders polítics, activistes, advocats, periodistes, institucions i els seus familiars”. Concretament, els republicans apostaven per “posar èmfasi” en el paper de les institucions de l’Estat en les “presumptes intromissions il·legals” i en la “presumpta responsabilitat i el mal ús de les estructures tècniques en el conjunt dels departaments ministerials”.
També volen posar la lupa en el “detall totes les actuacions del Ministeri d’Exteriors en relació amb les investigacions dutes a terme de manera presumptament il·legal de les delegacions de la Generalitat a l’estranger”, en els “contractes, costos i processos de contractació” de les eines utilitzades per a l’espionatge per part dels estaments oficials i en les “iniciatives dutes a terme des de les institucions de l’Estat per tal de perseguir la dissidència política”. Finalment, els republicans també reclamaven plantejar “mesures de rescabalament a tots aquells afectats per les investigacions il·legals”, proposar “mesures oportunes de control, investigació i prevenció per blindar la democràcia dels abusos de la força de l’Estat i evitar-ne l’ús en contra dels drets civils i polítics” i exigir “l’assumpció de les responsabilitats que es derivin del mal ús de les estructures governamentals”.