Els republicans consideren que el PSOE és "corresponsable" de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Així es desprèn de les conclusions de la comissió d'investigació del 155 que ERC ha registrat aquest dimarts al Parlament, on també demanen que el rei Felip VI "abdiqui", una "investigació exhaustiva" sobre "les interferències polítiques i la corrupció de la Monarquia borbònica", i un referèndum sobre monarquia o república.
En el text, el partit dirigit per Oriol Junqueras carrega durament contra el partit dels socialistes, a qui li retreu haver tingut una "participació activa" en la causa general contra l'independentisme i lamenta que s'hagin negat a donar explicacions a la Cambra catalana quan s'ha requerit. Tot i això, no proposen reprovar el líder socialista, Pedro Sánchez, com sí que va demanar JxCat ahir.
Tot i això, acusen als socialistes de prendre com a exemple el 155 en l'actual aplicació de l'estat d'alarma pel coronvirus, afegint més llenya el foc en la negociació oberta entre els dos partit per la cinquena i última pròrroga. "El precedent creat amb l’aplicació del 155 també ha impactat en la gestió de l’Estat d’Alarma, amb una sèrie de mecanismes que en comptes de reflectir el consens territorial del règim del 78 són més propis del projecte autonòmic d’estat unitari 'de facto' impulsat durant el mandat de Jose Maria Aznar", avisa el text.
El PSOE, "corresponsable"
Els republicans recorden que el PSOE va votar a favor del 155 al Senat i que la única "línia vermella" que van traçar va ser només deixar fora la intervenció dels mitjans de comunicació pel "desprestigi que implicaria" internacionalment. Per això, els consideren "corresponsables" de suspendre l'autonomia de Catalunya, i recorden que la seva aplicació va ser "unilateral", "il·legal" i "irregular".
Tot i això, ERC evita posar Sánchez en el mateix paquet que l'aleshores president espanyol, Mariano Rajoy, perquè consideren que és l'executiu qui va ser el "principal actor polític i gestor de la mala aplicació de l’article 155". Tot i això, sí que acusa a l'oposició, entre ella el PSOE però no només ell –també hi van votar a favor Cs, Foro de Asturias, Coalició Canària i UPN–, de permetre a Rajoy aplicar les mesures "lliurement".
"El Govern espanyol va aconseguir imposar sobre Catalunya un 155 lliurement gràcies a la no intervenció de l’oposició del moment per fiscalitzar les mesures abusives que es feien des de l’Estat cap a Catalunya", recalca el text en aquest sentit.
"La única diferència entre el 155 proposat inicialment i el que finalment es va aprovar és el nivell d’intervenció en els mitjans públics de comunicació. L'única línia vermella que el PSOE va traçar va ser només en el desprestigi que implicaria intervenir en mitjans de comunicació. És plenament corresponsable de l’aplicació i de la gestió del 155", afegeix.
Autodeterminació, amnistia i fi de la monarquia
Per altra banda, els republicans també demanen que la solució del conflicte polític passi per l'autodeterminació i l'amnistia. En aquest sentit, lamenten que l'empresonament dels líders independentistes i l'aplicació del 155 pretenia ser "càstig il·legal" per "dissuadir generacions de catalans de lluitar per drets polítics bàsics i fonamentals, com el de l’autodeterminació".
També avisen que "un nou pacte territorial només pot aportar garanties de defensa dels drets civils i polítics si reconeix explícitament el dret a l’autodeterminació i atorga a la Generalitat de Catalunya una veu directa a les institucions Europees que en garanteixin el lliure exercici". "La única garantia possible per a reconèixer la democràcia territorial de l’Estat és el reconeixement explícit i l’exercici del dret a l’autodeterminació", afegeixen les conclusions donades a conèixer.
A més, demanen una amnistia per tots els represaliats "no com a objectiu, sinó com un prerequisit per a la resolució del conflicte democràtic", que reconegui "els seus abusos i repari les víctimes de la causa general". ERC considera que és l'únic mecanisme "que permet esborrar el camí de la repressió i possibilitat un diàleg honest per a resoldre el conflicte polític".
Finalment, pel que fa a la monarquia, els republicans consideren que "no es pot consolidar una democràcia de qualitat a l’Estat espanyol fins que hi hagi un consentiment explícit en l’elecció del cap d’Estat" i, per això, demanen l'abdicació de Felip VI i un referèndum.