El preacord que han tancat ERC i Junts per a la investidura de Pere Aragonès com a nou president de la Generalitat i la formació de nou Govern ha de permetre desbloquejar la renovació de 25 organismes públics, els membres dels quals tenen el mandat més que exhaurit.
Un d’aquests ens és l'estratègica Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), l’empresa pública que gestiona TV3 i Catalunya Ràdio. La direcció de la CCMA, ara en mans de Junts, passarà a ERC, segons han avançat a ElNacional.cat fonts properes a la negociació entre els dos partits independentistes.
A més, ERC també dirigirà la secretaria de Comunicació del Govern, ara en mans de Junts, i, a la inversa, els de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez passaran a dirigir la secretaria de Difusió, ara en mans dels republicans.
Renovació de la CCMA
El consell de la CCMA, que nomena els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, no només té caducat el seu mandat sinó que dels 6 membres que el composen només en queden actualment 4 als seus llocs. La vicepresidenta i presidenta en funcions és Núria Llorach, que va substituir l’anterior president, Brauli Duart, quan aquest va marxar a Interior el 2018. Tant el lloc de Duart com el del també exconseller Pep Vilar, proposat al seu dia pel PSC i que es va reincorporar a TVE, no han estat proveïts encara.
Això no obstant, la renovació del consell de la CCMA no només depèn de l’impuls dels partits del Govern. La seva composició, com també la del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l’aprova el Parlament a proposta d’almenys tres grups de la Cambra i ha d’obtenir el suport de 2/3 dels diputats, és a dir, 90. ERC, Junts i la CUP en sumen 74 dels 135.
El 2018, un pacte entre Junts, ERC, Cs i PSC per desbloquejar la renovació va saltar pels aires a última hora en despenjar-se de l’acord els taronges, llavors liderats per Inés Arrimadas al Parlament. Precisament, el setembre del 2020, el Parlament va aprovar una moció de la CUP per activar la renovació de la CCMA i el CAC.
L’acord a la CCMA, si finalment arriba a port al Parlament, arrossegarà previsiblement la renovació dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio, si bé, ambdós càrrecs hauran de ser proveïts mitjançant concurs públic, d’acord amb l’última reforma de la llei de l’organisme que encara no s’ha activat.
Al capdavant de TV3 hi ha actualment el periodista Vicent Sanchis, avalat en el seu dia per Junts. Catalunya Ràdio la dirigeix el periodista Saül Gordillo, avalat per ERC. Sanchis va ser nomenat el 13 de març del 2017. Gordillo dirigeix la ràdio pública catalana des del 12 de gener del 2016.
A la vegada, el pacte entre republicans i junters portarà previsiblement al relleu a la direcció de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), al capdavant de la qual hi ha des del 2016 el periodista Marc Colomer, proposat per ERC. El nou màxim responsable serà ara proposat per Junts. La CCMA té el 30% de l'accionariat de l'ACN.
Mitjans de Comunicació i Difusió
L’acord tancat per Junts i ERC inclou la secretaria de Comunicació i Mitjans, actualment en mans de Junts, i la de Difusió i Atenció Ciutadana, que dirigeixen els republicans. Els dos partits intercanviaran el control de cada una: Comunicació, que depèn del departament de Presidència, passarà a ERC, mentre que Difusió, adscrita al de la vicepresidència i Economia i Hisenda, correspondrà a Junts. Actualment, el secretari de Comunicació és Antoni Molons, a qui Junts vol situar ara a Difusió en el nou Govern. El responsable actual de Difusió és Miquel Gamisans, d’ERC. El departament de Presidència és ara en mans de Junts i passarà a ERC, segons l'acord de Govern. La vicepresidència, que dirigeix actualment ERC, correspondrà a Junts en el nou Executiu independentista.