Esquerra Republicana ha reclamat aquest dimarts a Félix Bolaños que s’actuï contra la guia per a jutges que pretenen driblar l’aplicació de la llei d’amnistia. En una sessió de control al govern espanyol, el senador Joan Queralt ha preguntat al ministre de Presidència i de Justícia com pretén l’executiu presidit per Pedro Sánchez garantir l’aplicació de la norma davant d’un poder judicial dedicat a perseguir el moviment independentista. Bolaños ha esquivat qualsevol preocupació recordant que “la potestat sancionadora i disciplinària és del Consell General del Poder Judicial, que és qui haurà de determinar si existeix una intromissió en la independència judicial”.

En la seva pregunta, Queralt es referia a la guia pràctica elaborada per un grup de juristes sobre com plantejar qüestions d'inconstitucionalitat i/o prejudicials europees sobre la llei d'amnistia. El cas és que aquesta guia va arribar el passat dilluns a més de 5.000 jutges espanyols al seu correu corporatiu. El correu corporatiu dels jutges espanyols el gestiona el servidor del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). A través d'aquest compte reben informacions del consell i realitzen les comunicacions en el marc de la seva tasca jurídica.

Queralt ha denunciat durant la seva intervenció l’ús d’aquest correu corporatiu. “Actuarà l’Agència Espanyola de protecció de dades per l’ús de la xarxa corporativa?”, ha preguntat el senador republicà, a banda de preguntar si la Fiscalia també té previst actuar contra el jutge que ha utilitzat o consentit l’ús de la xarxa corporativa. Dit això, ha recordat que, després de l’aprovació definitiva al Congrés dels Diputats el dia 30, la llei apareixerà al BOE, i “la pilota passarà a estar a la teulada dels jutges”.

Bolaños, en defensa dels jutges, ha dit que el seu govern sempre sortirà en defensa d’aquells magistrats que actuen "amb rigor, independència i professionalitat". "Ho fem quan les pressions i intromissions venen del món independentista, i també quan venen de la ultradreta". Dit això, ha començat a disparar contra el PP, recordant que Vox ja ha amenaçat de querellar-se contra tots aquells jutges que sí que apliquin la llei d’amnistia.

Sigui com sigui, el ministre ha afirmat que els resultats del 12-M demostren que la llei d'amnistia ha estat "bona per a Catalunya". Mantenint l’ofensiva contra el PP, ha tornat a celebrar el gol en pròpia porta que van marcar els populars quan van demanar a la Comissió de Venècia un informe sobre la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. En tot cas, ha recordat que aquest cap de setmana s'han complert els 2.000 dies sense renovar el Consell General del Poder Judicial fruit del bloqueig del PP, i per això ha advertit els populars que "difícilment" es poden declarar constitucionalistes "mentre no compleixin la Constitució".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!